L'Operació Catalunya torna al Congrés. Abans que es formi la comissió d'investigació per aquesta trama de corrupció, el diputat de Junts Josep Pagès s'ha dirigit al govern espanyol per preguntar si ha atorgat immunitat diplomàtica a Mariano Rajoy i als exministres d’Interior i Hisenda Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, investigats per la seva presumpta implicació en aquest cas. Pagès ha utilitzat el seu dret com a diputat per formular tres preguntes a la Moncloa, a les quals ha tingut accés Elnacional.cat. En aquestes qüestions, ha demanat al govern de Pedro Sánchez si Rajoy i els seus ministres disposen d'immunitat i, en cas afirmatiu, ha sol·licitat conèixer les resolucions i dates de quan la va obtenir.

En la pregunta dirigida a la Moncloa, Pagès assenyala que Mariano Rajoy i Cristóbal Montoro, així com Jorge Fernández Díaz podrien tenir "idèntica immunitat diplomàtica que un altre querellat en la mateixa causa". El diputat de Junts es refereix a Celestino Barroso, un inspector de la Policia Nacional que presumptament està implicat en la trama de corrupció a Andorra. Tot i que va ser reclamat per la justícia andorrana, Barroso no va haver de declarar perquè està protegit per la seva immunitat diplomàtica, una condició que el govern espanyol va confirmar el juliol de 2021. 

Així mateix, des de Junts recorden la resolució del 15 de desembre de 2022 de la sala sisena del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, la qual va aturar la comissió rogatòria en considerar que es vulnerava el principi d'igualtat de Rajoy, Montoro i Fernández Díaz. La sala, segons exposen, va entendre que podria haver-hi una identitat entre el seu cas i el de Celestino Barroso i va acordar "mantenir cautelarment suspesa la tramitació de la comissió rogatòria internacional fins a aclarir si tenen o no la immunitat diplomàtica que han reclamat". 

Junts ha defensat que, segons el Conveni de Viena sobre relacions diplomàtiques de 2019, correspon al govern espanyol decidir quan s'ha d'aplicació la immunitat "en les relacions diplomàtiques amb altres països, a qui se'ls hi reconeix la protecció de la immunitat diplomàtica i quan se'ls ha d'aixecar". Davant d'això, el partit liderat per Jordi Turull i Laura Borràs ha volgut sol·licitar a la Moncloa si realment els hi van coincidir aquesta condició de protecció a Rajoy i els seus ministres.

La comissió del Congrés

El passat 17 de juny, els partits independentistes catalans i bascos van presentar una sol·licitud de comissió al Congrés dels Diputats per investigar el supòsit entramat policial que involucra el Ministeri d'Interior del govern de Rajoy, encapçalat per l'exministre Jorge Fernández Díaz, en el marc de l'Operació Catalunya. El 15 de setembre es va acordar la seva creació amb l'objectiu d'"investigar les actuacions del Ministeri de l'Interior durant el govern del Partit Popular en relació amb les presumptes irregularitats que vinculen als alts càrrecs i comandaments policials" en la denominada Operació Catalunya.