Blindats. Aquest dijous, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha dictat una resolució en què aprova la mesura cautelar sol·licitada per l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i dels exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, i atura la resolució del Ministeri de Justícia del juny passat que va aprovar que es donés informació d'ells a la batllessa d'Andorra que els investiga per l'Operació Catalunya. És a dir, el tribunal ha aturat la comissió rogatòria d'Andorra fins que resolgui el fons del cas en sentència, i els líders populars queden protegits per la justícia de manera indefinida.

Inicialment, l’alt tribunal madrileny havia refusat la pretensió de l’expresident del govern popular, tot assegurant que la comissió rogatòria ja havia arribat a Andorra. L’advocat de Mariano Rajoy i els dels ministres van aclarir als magistrats de la secció 6a de la sala del contenciós-administratiu que la informació encara no estava enviada, ja que s’havia impugnat en el procediment penal. Així, el TSJ de Madrid l'octubre passa ja va rectificar i va aturar el procediment, i ara —escoltades les parts— ho ha fet de manera definitiva fins a resoldre el fons del cas en sentència.

La immunitat diplomàtica d’un policia

El TSJ de Madrid ha canviat de parer, ja que assegura que ha comprovat que el govern espanyol va “actuar de manera diferent” amb l’inspector Celestino Barroso i que també ho podria haver fet amb membres de l’anterior govern espanyol. La batllessa d’Andorra volia interrogar Barroso per aclarir si havia participat en l'extorsió als responsables de la Banca Privada d’Andorra (BPA) perquè els facilités comptes de la família Pujol Ferrusola, i el govern li va respondre que tenia “immunitat diplomàtica” des del 2011 al 2017 i no va ser interrogat. Altres excomissaris espanyols sí que han declarat, com Manuel Villarejo. Rajoy i els exministres s’escuden amb aquesta immunitat, tot i que actualment no en tenen cap, per no ser investigats. El tribunal també afirma que, si ho permet la comissió rogatòria, ja se'ls citarà com a investigats a Andorra, i per això acorda que es paralitzi la comissió rogatòria internacional.

A més, exposa que en el procediment penal, l’Audiència de Madrid els ha donat la raó, i el titular del jutjat d’instrucció 32 de Madrid, que va acceptar la col·laboració d’Andorra en ser-li comunicada pel Ministeri de Justícia, com una tramitació simple, ara els ha d’acceptar com a part i escoltar els seus recursos.

Fins ara, la batllessa d'Andorra ha estat l'única que ha investigat la policia patriòtica del PP, mentre la justícia espanyola ho ha anat arxivant tot.