Els comuns també han criticat les polèmiques declaracions que va fer el líder del PSC, Salvador Illa, sobre els deu anys de procés. "Ens han desconcertat bastant. Són declaracions fora de lloc que no entenem i que semblen més del processisme que d'algú del PSC", ha etzibat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en la roda de premsa d'aquest dilluns. "Li demanem que recuperi el seny que va mostrar quan era ministre de Sanitat", ha afegit.

I és que Illa va banalitzar anys i anys de dictadures, com les de Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera, a més de la invasió borbònica de Felip V, quan va assegurar en una entrevista al Diari de Girona que "els darrers deu anys han estat els pitjors dels últims 300 a Catalunya". És a dir, que per al líder socialista van ser millor els anys de règim franquista que els del procés independentista.

Els comuns s'han mostrat incòmodes amb aquestes declaracions i li han llançat un nou toc d'atenció. De fet, aquest ha estat el segon toc, ja que Mena ha tornat a retreure als socialistes el seu suport total i gairebé incondicional a l'ampliació de l'aeroport del Prat

Ple sobre l'aeroport

"ERC ha de triar si continua apostant per un model caduc —amb el qual sembla que el senyor Illa se sent còmode— o aposta per la transició ecològica", ha desafiat Mena anunciant la petició d'un ple extraordinari per debatre l'ampliació de l'aeroport. 

Mena ha assegurat que demanaran el suport de la CUP i també dels republicans per poder tirar endavant el ple. "Ja n'hi ha prou de l'ambigüitat d'ERC i el president Aragonès. Ja n'hi ha prou d'amagar-se", ha demanat.

Pel que fa al posicionament del Govern sobre aquesta qüestió, Mena ha aprofitat per carregar contra ell i ha afirmat que aquest "no està complint les expectatives dels ciutadans" i "aposta per models caducs i projectes que ja s'han demostrat fracassats".

 

Taula de diàleg

Per altra banda, Mena ha tornat a reivindicar "la feina feta" de la seva formació perquè la taula de diàleg es reuneixi i ha apuntat que "el més important és el contingut del que s'hi parlarà". En aquest sentit, ha restat importància a la presència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fet de màxima importància per a Aragonès; i ha confirmat que la vicepresidenta Yolanda Díaz encapçalarà la delegació d'Unidas Podemos.

Sobre el vaticini d'Aragonès que Catalunya s'haurà autodeterminat abans del 2030, Mena ha recordat que "les presses no ens porten enlloc". "Treballant i dialogant és com podem aconseguir fites per al nostre país com és la segona trobada de la mesa de diàleg", ha reivindicat.

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena / Foto: Catalunya en Comú