El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha confiat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, encapçalarà la delegació estatal en la reunió de la taula de diàleg prevista per a la setmana del 13 de setembre: "No concebo una reunió en què no hi sigui", ha dit. El president ha explicat que els dos executius estan parlant per concretar la data de la cita, que en aquests moments "balla" entre dos dies.

Aragonès ha reivindicat la importància que es reactivi el diàleg entre els dos executius per resoldre el conflicte català, que va quedar en un segon pla quan va irrompre la pandèmia de la covid-19 i després no es va reprendre per la situació d'"interinitat política" a Catalunya. "Comencem de nou", ha celebrat el president, que ha advertit que serà "una negociació complexa".

La reobertura de l'oci nocturn

Aragonès ha descartat aquest dilluns reobrir l'oci nocturn les properes setmanes, fins que s'estabilitzi la situació hospitalària, per evitar una "desescalada ràpida" que propiciï la sisena onada de covid-19 a Catalunya

"Ens ha passat cinc vegades, volem que ens passi una sisena, amb una desescalada ràpida? Hem d'intentar, com a mínim, no cometre els mateixos errors", ha indicat.

Després de l'aixecament del toc de queda, els botellons nocturns a Catalunya s'han multiplicat, sobretot en cap de setmana, i les patronals de l'oci nocturn han redoblat les seves exigències per reobrir discoteques i locals musicals més enllà de les 00.30 hores.

Malgrat comprendre l'"angoixa" que pateixen els treballadors i empresaris del sector, Aragonès ha rebutjat aquesta opció perquè "és molt clar el que ha passat en les anteriors onades". Abans de reobrir els locals d'oci nocturn, ha subratllat, cal "estabilitzar bé" la situació epidemiològica i "descongestionar l'àmbit assistencial i sanitari".

El president català ha refusat opinar sobre quan podria arribar la reobertura de bars musicals i discoteques, encara que sí que ha apuntat que primer cal "superar l'inici del curs escolar".

Pere Aragonès va complir aquest diumenge cent dies al capdavant del nou Govern, centrat en la gestió de la pandèmia de la covid-19 i la taula de diàleg amb l'estat espanyol. La pandèmia ha estat protagonista en aquesta primera etapa. Aragonès va ser investit poc després de l'aixecament de l'estat d'alarma i de la quarta onada, quan va focalitzar els esforços en accelerar la vacunació contra el coronavirus. Cent dies després, Catalunya es troba a les portes de tenir el 70% de la seva població vacunada amb la pauta completa

Els peatges

El president de la Generalitat ha descartat aplicar la vinyeta només a Catalunya després de la fi dels peatges en quatre autopistes de titularitat de la Generalitat. "És una possibilitat que pot estar sobre la taula en un futur, però hauria de tenir unes condicions. No pot ser que només s'apliqui la vinyeta a Catalunya. Hi ha d'haver igualtat de tracte".

Aragonès reclama que es corregeixi el dèficit històric en infraestructures per part de l'Estat. "El que s'ha de decidir s'ha de fer conjuntament i que serveixi per a tothom. De moment anirem assumint amb el pressupost de la Generalitat el manteniment de les vies ràpides", ha afegit.

 

Foto principal: El president de la Generalitat, Pere Aragonès / Europa Press