Junts per Catalunya es presenta aquest 14-F -o el dia que toqui- per primer cop a unes eleccions com a partit. El 21 de desembre del 2017 ho va fer com a coalició electoral integrada pel PDeCAT i candidats independents. Després de convertir-se en partit el passat mes d'octubre, JxCat va trencar amb el PDeCAT la qual cosa va provocar un litigi per la marca i pels drets electorals. Finalment, la formació de Carles Puigdemont es va quedar la marca, però la JEC va donar al PDeCAT els drets electorals.

Això ha obligat Junts, per exemple, a recollir signatures per poder concórrer a les urnes aquest 14 de febrer i ha reduït la seva presència en els espais electorals, però també li ha tancat la porta a rebre fons públics per finançar la campanya abans de la celebració de les eleccions.

Subvencions electorals

Els partits tenen drets a rebre una subvenció del Govern per a les despeses electorals. Aquests diners es calculen amb posterioritat als comicis en funció dels escons obtinguts i dels vots recollits. Per exemple, a les eleccions del 21-D la subvenció va ser de 16.101,60 euros per cada escó obtingut; les formacions que van aconseguir com a mínim un escó van rebre 0,61 euros per cada vot aconseguit; i les formacions que a més van formar grup parlamentari van sumar-hi 0,17 euros més per cada elector comptabilitzat a les circumscripcions electorals on van aconseguir obtenir escó.

En el cas de la candidatura JxCat, que va obtenir 34 escons i 948.233 vots, li van correspondre 1.739.389,32 euros. Aquest any, el decret de subvenció repeteix les mateixes quantitats, i incrementa fins a 0,20 euros la partida per elector a les candidatures que aconsegueixin grup parlamentari.

laura borràs JxCatLaura Borràs en la roda de premsa de presentació de campanya

Tot i que les subvencions es calculen en funció del resultat que s'obté el dia de les eleccions, els partits poden disposar de part d’aquests diners abans dels comicis. Un cop convocada la campanya electoral, poden demanar al Govern bestretes de fins a un 30% de la subvenció que els va correspondre a les eleccions anteriors.

En el cas de JxCat, no pot demanar aquesta bestreta perquè els drets electorals se’ls ha quedat el PDeCAT. El partit de Bonvehí sí podrà demanar aquest avançament, però si tal i com apunten les enquestes no aconsegueix ni un sol escó al Parlament, haurà de retornar tots els diners.

Candidats: De 6.000 a 1.500

Davant d'aquesta situació, JxCat ha decidit recórrer als candidats i als simpatitzants per poder disposar dels diners de la subvenció en comptes de demanar-ho a entitats bancàries. “Cal finançar una campanya electoral des de zero. És més fàcil que ens prestin diners temporalment que no pas buscar grans donatius”, explica en la pàgina web posada en marxa amb aquest objectiu.

La formació de Carles Puigdemont ha demanat aquestes aportacions als candidats de les seves llistes, en funció del lloc que ocupen. Als que figuren als primers llocs, 6.000 euros, a la resta entre 3.000 i 1.500.

Simpatitzants: a partir de 1.500

Pel que fa als simpatitzants, poden donar crèdits d’un mínim de 1.500 euros, però també es planteja la possibilitat d’aportar-ne de 3.000 euros o d'una quantitat superior. Tots els crèdits es formalitzen a través d'un contracte privat amb el compromís de retornar-los en el termini d’un any, quan el partit rebi la subvenció electoral, i amb interessos.

JxCat manté igualment oberta la porta a les donacions. A diferència dels crèdits, les donacions són públiques.

Junts assegura que la iniciativa està funcionant i la intenció és no haver de recórrer a préstecs bancaris. De fet, la previsió és fer una campanya molt austera, molt condicionada per la pandèmia, amb actes molt reduïts tot i que manté una forta presència pel territori, on el ticket que formen a la candidatura per Barcelona Carles Puigdemont i Laura Borràs serà protagonista. 

 

A la imatge principal, la presidenciable Laura Borràs en la presentació de la campanya de JxCat / JxCat