ERC ha perdut 91 votacions al Parlament, entre mocions, lleis i decrets, des que es va trencar l'octubre passat la coalició amb Junts. Aquest fet, segons la portaveu de Junts per Catalunya al Parlament, Mònica Sales, qüestiona la "viabilitat" del Govern de Pere Aragonès, un executiu que veu "feble". Junts ha elaborat un document intern, al qual ha tingut accés Efe, en què comptabilitzen els resultats de les votacions des que va passar a l'oposició, en el qual destaca el rebuig de la cambra catalana a nombroses iniciatives recolzades pel Govern d'ERC, entre elles el projecte de llei del Pla Estadístic de Catalunya, el retard en la convalidació del decret d'estabilització de funcionaris o la modificació del Fons de Transició Nuclear.

"Si el Govern presenta els temes al Parlament com si tingués majoria absoluta, sense negociar amb els grups, tot es dificulta més", ha assegurat Mònica Sales, que ha instat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a "reflexionar" sobre el seu lideratge. Al parer de la portaveu de Junts, aquesta "feblesa" del Govern, complica la seva "viabilitat" i "dificulta molt la seva agenda legislativa al Parlament". Segons el document de JxCat, ERC ha perdut el 21,06% de les votacions dels últims tres mesos, mentre que les posicions de Junts han prosperat en el 97,02% de les vegades.

Descartada la moció de censura

Mònica Sales ha negat que Junts s'estigui plantejant impulsar una moció de censura contra Pere Aragonès, encara que ha recordat que la potestat de convocar eleccions és del president de la Generalitat: "Amb aquest poc suport qui ha de fer la lectura és el president", assegura. En aquest context, la portaveu de JxCat al Parlament ha defensat la decisió de la seva formació de sortir del Govern, una decisió que ha qualificat de "madura" donats els incompliments dels acords per part d'Esquerra. Tot i reconèixer que formant part de l'executiu hi ha "més opcions de fer activitat que arribi a tots els pobles de Catalunya", Sales ha apuntat que JxCat ha trobat mecanismes per fer arribar les seves propostes a tot el territori.

Polèmica pel fons nuclear

Una de les votacions que ha tirat endavant el Parlament ha estat la proposta sobre el Fons de Transició Nuclear, avalada per PSC i JxCat i que els republicans van rebutjar i van titllar d'"electoralista". "El que hem fet amb el fons nuclear és treballar pensant en el territori, de cara al territori. Saben que és una mesura que beneficia molt el sud del país, hem treballat amb aquesta visió territorial que és tan important per a JxCat. No voler que uns fons tornin al territori és sorprenent i fer polèmica de la manera en què s'ha fet polèmica és sorprenent", ha indicat. Per a la portaveu de JxCat, que és natural de Jesús (Baix Ebre), que els fons "reverteixin" en territoris com les Terres de l'Ebre, Tarragona o Lleida sempre és "positiu".

2023, any electoral

Quan al període electoral que comença aquest 2023, Mònica Sales ha obert les portes de JxCat a tot aquell que "tingui les ganes de treballar" seguint l'esperit del partit. Així, ha assegurat que els fitxatges de candidats provinents del PDeCAT no "dilueixen" l'"essència" de Junts. "Totes aquelles persones que comparteixin el full de ruta de JxCat són benvingudes", ha afirmat. Junts, ha afegit, "és un espai ampli", per la qual cosa tots aquells que vulguin sumar-se el 2023 al projecte "no han de fer-ho per diluir res, sinó per construir-ho tot".