Catalunya inicia l'any sense pressupostos per al 2023. Les negociacions dels nous comptes continua i el Govern encara no ha aconseguit una majoria per tirar-los endavant. Amb tot, els contactes amb els grups parlamentaris prossegueixen. Així, la portaveu de Junts per Catalunya al Parlament, Mònica Sales, ha anunciat un preacord amb l'executiu de Pere Aragonès per augmentar en més de 80 milions d'euros les partides destinades al foment i la protecció de la llengua catalana. Sales ha advertit, però, que encara queden nombroses qüestions dels pressupostos per negociar.

Junts per Catalunya va fer arribar ara fa un mes al Govern de Pere Aragonès un document amb 50 propostes per als pressupostos, document de base per a la negociació duta a terme en les darreres setmanes. Ara Junts es troba ara "a l'espera de rebre nova documentació que permeti continuar treballant", segons ha explicat Mònica Sales, que considera precipitat avançar si finalment hi haurà un acord. Les negociacions, explica, encara estan obertes. Sí que hi ha hagut avanços significatius en determinades partides pressupostàries: "En termes culturals o lingüístics, hem pogut arribar a un acord. Hi ha un increment de molts diners per a la llengua catalana", en concret amb un increment de 80 milions d'euros.

Mònica Sales, professora de català, assegura que les partides per a la llengua eren una qüestió cabdal en la negociació. "Per nosaltres era molt important que el tema de la llengua quedés molt reforçat als pressupostos", ha insistit la portaveu de Junts al Parlament, que ha volgut deixar clar que aquests acords no pressuposen un suport final de Junts als comptes del Govern, ja que "els pressupostos van molt més enllà".

Més concreció al Govern

En el marc de les negociacions, Mònica Sales instat el Govern de Pere Aragonès a especificar quines de les 50 mesures proposades per Junts per Catalunya no són acceptables. "Necessitem saber quines són les propostes que ERC i el Govern de Pere Aragonès no accepten", ha insistit. Entre les qüestions que "encara allunyen" Junts de tancar un acord pressupostari hi ha "temes de fiscalitat, educació, escola concertada, ajudes a empreses que han de fer front a l'increment de preus de l'energia", així com "recursos territorials". Sales, que lidera l'equip negociador de JxCat juntament amb els diputats Joan Canadell i Jordi Munell, ha assenyalat que encara hi ha els pròxims dies hi ha programades noves reunions.

Sales ha advertit que Junts no donarà un "sí a cegues" a un acord que el Govern hagi pogut tancar amb altres grups parlamentaris, com per exemple els comuns. "Si tanquem un acord de pressupostos, serà per negociació i no per adhesió", ha advertit la portaveu de Junts. Per a Sales, la responsabilitat i la pressió per aprovar els pressupostos ha de recaure en el Govern i en el president Pere Aragonès.