El Govern es va quedant sense alternatives per aprovar els pressupostos si els comuns es mantenen en el rebuig a aquests comptes. L'executiu s'ha reunit aquest dijous a la tarda amb Junts per Catalunya per temptejar el terreny i provar si podrien comptar amb els 31 vots del grup d'Albert Batet per sumar-los als 66 que ara tenen. Però la trobada, lluny de resoldre discrepàncies, ha evidenciat que l'impost de successions és el que impedeix que hi hagi una entesa. Per als juntaires, la fiscalitat és una línia vermella i, en la proposta que van presentar a mitjans de febrer al Govern, van incloure una bonificació del 99% d'aquest tribut. Al seu torn, l'executiu sosté que prescindir d'aquest impost implicaria una pèrdua recaptatòria de 1.212 milions d'euros, fet que no veuen amb bons ulls.

La d'aquest dijous ha estat la quarta reunió que el Govern manté amb Junts per Catalunya pels pressupostos de 2024. Per part dels juntaires, s'ha repetit la delegació formada per la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, i els diputats Joan Canadell i Jordi Munell. En representació del Govern, hi havia Núria Cuenca (secretària general de Presidència), Marc Ramentol (director general de Coordinació Interdepartamental), Josep Maria Aguirre (secretari general d'Economia i Hisenda) i, com a novetat, el viceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià. Fonts d'ambdues parts constaten que no hi ha hagut avenços i que la qüestió que ho encalla tot és l'impost de successions. Veus de l'executiu manifesten que el tema de la fiscalitat "té mala solució" i reiteren la negativa a tocar aquest tribut.

Fonts del Govern lamenten que "hi hagi entesa" en altres temes, però que l'impost de successions suposi un "blanc o negre" en la negociació. "L'any passat ja ens vam encallar per la proposta de deflactar l'IRPF. Aquest any ho fem i ara, l'escull és successions. Sempre hi ha alguna excusa que condiciona l'aprovació", indiquen. Aquestes mateixes veus assenyalen que es troben en un carreró sense sortida amb Junts: "És un final esperable". I és que ambdues parts confirmen que no s'han instat a mantenir els contactes ni s'albira, ara com ara, una nova reunió. Per la seva banda, fonts dels juntaires reconeixen que només es produirien si l'executiu fa "alguna contraproposta en successions".

L'esmena a la totalitat pren força

Davant aquest escenari, la possibilitat que Junts presenti el dilluns una esmena a la totalitat als pressupostos és molt elevada. Aquesta mateixa setmana ja ho van fer a la llei d'acompanyament dels comptes, termini que s'esgotava el dimarts. Des del partit expliquen que es donarà trasllat de l'estat de les converses a l'executiva del dilluns vinent, dia que coincideix amb la finalització del període per presentar les esmenes a la totalitat. Fonts de Junts expliquen que, si hi hagués entesa en altres punts però en successions no, el Govern seguiria sense poder comptar amb els seus vots: "Per a nosaltres és important que el Govern faci algun moviment en aquest tema, però sembla que no es volen moure i tenim la sensació que prefereixen no pactar-los amb nosaltres encara que pugui suposar no tenir comptes".

La formació de Jordi Turull i Laura Borràs descarta fer una "adhesió" als pressupostos sense moviments en successions. Aquestes fonts admeten que el Govern ha fet "més retorn" de les mesures que els van presentar i assenyalen que l'executiu reconeix que eliminar aquest tribut suposaria una pèrdua de 350 milions d'euros, que és la xifra que els juntaires defensen des del principi.

Amb qui segueixen i seguiran les converses al llarg de les properes hores i dies serà amb els comuns, que van registrar una esmena a la totalitat el dimarts. Des de la formació de Jéssica Albiach mantenen que, si el Govern paralitza el Hard Rock, retirarien l'esmena i negociarien el seu suport als pressupostos. El proper dimecres 13 de març serà una data clau, ja que serà quan es produirà el debat a la totalitat dels comptes. Tot i que les posicions semblen molt enrocades, des de l'executiu es mostren tranquils i avisen que encara queden dies per negociar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!