ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

"Moltes declaracions i molt poques accions". Així ha descrit el diputat de Junts Joan Canadell l'acció que està portant a terme La Moncloa per fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la invasió russa a Ucraïna, i és per això que el partit de Carles Puigdemont s'ha posat mans a la feina per presentar una bateria de mesures per reduir el cost de l'energia davant "la inacció de l'estat". Canadell ha explicat que les iniciatives volen compensar les petites i mitjanes empreses, els autònoms i els consumidors vulnerables pels sobrecostos que han d'assumir.

Malgrat haver afirmat que tenir un estat propi és l'única manera de fer front a la problemàtica, Canadell ha dit que no es poden quedar de braços plegats i que ara, un cop elaborades, compartiran les mesures amb la resta de grups parlamentaris, arribaran a acords, i aleshores volen aprovar-les al Parlament. N'hi ha que van dirigides al Govern i d'altres, a l'Estat.

Entre les propostes, que l'Estat tregui el gas natural del sistema de fixació de preus marginalista en el mercat majorista d'electricitat i també que acoti el preu d'oferta del kWh elèctric d'origen nuclear. D'altra banda, Junts també l'emplaça a auditar des de la CNMC possibles fraus en les ofertes del sector generador d'electricitat i quantificar els beneficis caiguts del cel.

El grup parlamentari també insta l'Estat a revisar la fiscalitat al sector elèctric perquè el sector públic recuperi els beneficis caiguts del cel de les elèctriques i que la recaptació vagi a ajudar petits consumidors. També volen que l'increment de recaptació pels impostos pel plus del preu de l'energia i els combustibles de l'Estat es dipositi en el fons per ajudar a petits consumidors. I insten l'Estat a establir un escalat de preus de l'electricitat de manera que els primers 100kWh tinguin un preu bonificat per a tothom. Finalment, exigeixen a l'Estat l'equiparació de peatges de 25kV a la de 36kV.

Al Govern, JxCat li demana que acceleri una transició energètica efectiva a Catalunya aprofitant les oportunitats que aporten l'autoproducció renovable a nivell de ciutadania i administració local. I l'insta a aplicar el fons recaptat via taxa al sector de la generació i transport elèctric a fer una efectiva transició energètica, promovent projectes socials i d'ajuda a l'activitat econòmica a aquelles comarques que apostin per la renovable mitjana que beneficiï el país.

29 de març

Tot plegat arriba després que la setmana passada el ministre Félix Bolaños anunciés que el govern espanyol abaixarà el preu de la gasolina, la llum i el gas el dia 29 de març, data en que confien que s'hagin aprovat mesures contundents en el Consell Europeu del 24 i 25 de març.