El cas Eduard Pujol s'ha convertit en un malson per a Junts per Catalunya. El partit ha hagut d'abordar aquest matí la situació de la regidora de Pineda de Mar que va denunciar l'exdiputat d'assetjament sexual i que finalment ha estat enviada a judici acusada d'injúries. L'executiva del partit ha acordat demanar un dictamen a la comissió de garanties abans de decidir quines mesures adopta, segons ha explicat el portaveu de la formació, Josep Rius. La denúncia de la regidora, junt amb una altra dona que també ha estat acusada de denúncies falses, va provocar que Pujol, que aleshores era portaveu parlamentari del partit, fos expulsat de Junts.

Els fets es van produir l'octubre del 2020 quan Junts va fulminar el seu portaveu al Parlament davant les afirmacions de les dues dones que l'acusaven d'assetjament. Això no obstant, aquestes acusacions no es van acabar concretant davant de la justícia i vuit mesos més tard, l'executiva va haver de rescabalar l'exdiputat, la qual cosa va situar el partit en una situació complicada, després de la contundència amb què havia actuat contra ell. Ara, però, la polèmica ha anat encara més enllà perquè Pujol va interposar dues querelles contra les dones, a les que acusa d’injúries i calúmnies per haver “afectat la seva reputació i projecció pública”.

El gener passat un jutge va enviar a judici per imputacions falses una de les dones i la setmana passada una magistrada de Barcelona va decidir enviar a judici la segona sota l'acusació d'injúries. En aquest cas, a més, l'acusada és militant de Junts i regidora a Pineda, per la qual cosa, el partit haurà d'estudiar de nou el cas i les mesures a adoptar.

La situació creada ha provocat un debat intens -i tens, segons algunes fonts- a l'executiva de Junts, atès que diferents membres de la direcció, inclòs el secretari general, Jordi Sànchez, han demanat explicacions sobre com es va dur a terme aquest procediment a la secretària de feminismes, Aurora Madaula, responsable de la investigació que va portar a l'expulsió de Pujol.

En ser interrogat sobre aquest tema durant la roda de premsa, Rius ha recordat que el partit ja va retornar la militància a Pujol el passat mes de juny, i que actualment té igual drets i deures que la resta de membres del partit. El portaveu no ha volgut anar més enllà i s'ha limitat a insistir que quan executiva disposi de l'informe que ha encarregat a comissió garanties, prendrà decisions.