El cas al voltant de l'exportaveu de Junts al Parlament Eduard Pujol es complica per moments per aquest partit. Junts va fulminar l'octubre del 2020 el qui era el seu portaveu a la Cambra catalana i el va expulsar de la formació arran de l'acusació d'assetjament que dues dones van formular contra ell. Això no obstant, vuit mesos més tard les acusacions no s'havien concretat davant del jutjat i Junts va procedir a intentar rescabalar el seu exdirigent, començant per tornar-li la militància. La cosa, però, no ha quedat aquí.

Segons va avançar El País, un jutge ha conclòs que hi ha indicis d'acusacions falses contra una de les dones que van assenyalar Pujol. La instrucció del cas apunta que aquesta dona li hauria enviat fins a 3.400 missatges de whasapp en el que es descriu com a "accions de pressió, acovardiment i difamació contra ell". A més, tot apunta que, en pocs dies, la segona de les denunciants podria córrer la mateixa sort, amb l'afegit que en aquest cas es tracta d'una militant del partit, membre del Consell Nacional i regidora a un Ajuntament del Maresme. Per acabar de reblar el clau, segons algunes fonts, la dona hauria declarat davant del jutge que el partit no li va demanar proves de les seves acusacions.

Sànchez, Madaula

El tema preocupa Junts fins al punt que es va incorporar a l'ordre del dia de l'executiva del partit d'aquest dilluns. En va parlar el secretari general, Jordi Sànchez, que ha assumit personalment la restitució de Pujol i va assegurar que hi manté una comunicació fluïda amb ell; en va parlar la portaveu del partit, Elsa Artadi, que va ser qui va protagonitzar la roda de premsa en què es va fulminar Pujol; el president del grup parlamentari, Albert Batet, que va ser qui va comunicar-li la decisió del partit d'expulsar-lo; el vicepresident de Junts Josep Rius, que també s'hi va reunir...

Entre les intervencions va destacar la responsable de la sectorial de la dona, Aurora Madaula, que arran del seu càrrec a la direcció va assumir un fort protagonisme junt amb Artadi a l'hora d'articular la resposta a les acusacions d'assetjament contra Pujol quan les dues dones es van dirigir al partit per denunciar-lo. Madaula es va encarregar d'explicar el procediment que s'havia seguit fins arribar a l'expulsió del qui era el portaveu al Parlament, després d'una investigació que va quedar en mans de dues persones que no formen part de la direcció.

Les intervencions d'aquests dirigents, com la de la resta de membres de l'executiva que van intervenir, van constatar el malestar que ha generat tan aquest episodi com la decisió que es va adoptar l'octubre del 2020. Durant la reunió es va atribuir la situació al fet que Junts no disposava en aquell moment del reglament antiassetjament, del qual ja s'ha dotat. En qualsevol cas, també es va constatar la dificultat d'actuar de manera diferent davant la imperiosa necessitat de donar resposta a una suposada situació d'assetjament.

La conclusió és que la incomoditat a Junts amb aquest tema és més que evident; arran de les greus acusacions que el partit va dedicar a Pujol i que resulten de difícil rescabalament, però també davant la necessitat de preveure els nous episodis que s'anuncien per a les properes setmanes i que implicarien de nou una persona amb militància i responsabilitats al partit. "En el moment en què hi hagi nous moviments haurem de prendre decisions", adverteix un membre de la direcció.

A la imatge principal, Eduard Pujol al Parlament / Sergi Alcàzar