Junts per Catalunya vol plantar cara a través contra l'actuació de la policia patriòtica en la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya davant l'actual inacció de la justícia espanyola. El portaveu del partit, Josep Rius, ha recordat en una entrevista que l'acord per la constitució de la Mesa del Congrés inclou aquesta comissió i la prohibició de vetos creuats en les peticions de compareixences. "Es van utilitzar els aparells de l’Estat amb connivència amb aparells judicials i mitjans de comunicació per tal de fer mal personal i col·lectiu a persones i partits polítics. Hem d’arribar fins al final", ha dit Rius després de les informacions en exclusiva que va publicar ElNacional.cat que incriminaven l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy en la persecució contra l'independentisme català

El portaveu de Junts que, tal com va publicar aquest mitjà, es van utilitzar fons reservats i empreses pantalla de forma il·legal i antidemocràtica, així com recursos públics i estatals per fer una guerra bruta a l'independentisme. De fet, Rius també s'ha referit sobre les paraules de Rajoy, qui assegurava que "ho tenen molt cru per portar-ho als tribunals". "Quan una persona se sent acorralada diu el que sigui per defensar-se", ha dit Rius, que espera l'actuació de la fiscalia davant les noves proves. 

Amnistia i Operació Catalunya

Així mateix, el portaveu del partit també espera que l'amnistia inclogui tots els casos judicials oberts contra l'independentisme arran de la persecució de la policia patriòtica. "Esperem que l’amnistia cobreixi les actuacions de la policia patriòtica. Si aquesta comissió d’investigació acaba concloent que hi ha hagut una guerra bruta contra una determinada gent, que per culpa d’això se li han obert investigacions, per descomptat que no pot quedar en el no res", ha dit textualment. 

Josep Rius també ha carregat contra el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, qui el dijous passat va prendre la decisió d'enviar la causa de Tsunami Democràtic al Tribunal Suprem en contra del criteri de la fiscalia. La causa inclou les imputacions per terrorisme del president a l'exili, Carles Puigdemont, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, juntament amb altres 10 dirigents independentistes. Davant d'això, Rius espera reforçar la llei d'amnistia a través de les esmenes per evitar que hi hagi una escletxa. "És una aberració considerar terrorisme una manifestació a l’aeroport i a la Junquera. Les hem vist a París i Berlín, i no ho van considerar terrorisme", ha subratllat Rius, qui assegura que treballaran perquè hi hagi un consens amb ERC i el PSOE. 

De fet, ha recordat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va afirmar fa uns mesos que no considerava Tsunami Democràtic (el moviment de protesta contra la sentència del Procés que va desembocar amb manifestacions a l'aeroport del Prat i el tall de La Junquera) com un delicte de terrorisme. "Si ho va dir, estic convençut que arribarem a un acord. Nosaltres ja hem dit que no hi ha separació de poders en determinades cúpules", ha afirmat Rius. 

Carrega contra Aragonès

D'altra banda, Rius també ha criticat el nomenament d'Aragonès com a candidat d'Esquerra Republicana a les eleccions al Parlament de Catalunya que es preveuen el febrer del 2025. "Junts està orientat en treballar en els reptes i projectes. No estem en mode electoral com estan alguns altres", ha dit Rius, qui considera un "error" posar-se en "mode electoral". Preguntat per qui serà el candidat de Junts, rebutja "anar amb presses" i manté que "cada cosa té el seu moment". Davant la possibilitat que sigui el president Puigdemont, el portaveu de Junts considera que "no ha de sorprendre a ningú que hi hagi gent que li demani". De fet, ha recordat que, en cas que torni a Catalunya, tornarà com el "president de la Generalitat a l'exili". 

Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!