Primera aparició pública de Mariano Rajoy després dels Papers de l'Operació Catalunya que aquesta setmana ha publicat ElNacional.cat. I li ha servit per estripar contra l'amnistia, esquivar la seva implicació en l'Operació Catalunya i sentir-se impune per la seva participació en la trama parapolicial. En un “diàleg jurídic” sobre l'amnistia a Boadilla del Monte, l'expresident espanyol ha entrat per una porta secundària, no ha atès els mitjans de comunicació abans de l'acte i ha esquivat l'escàndol durant tota la seva intervenció. L'única referència que ha fet ha sigut a les comissions d'investigació sobre l'Operació Catalunya, els atemptats de l'agost del 2017 i el cas Pegasus que va aprovar el Congrés dels Diputats fa un mes. Per Rajoy, el PSOE i els seus socis les han impulsat amb l'objectiu de “veure si treuen alguna cosa per després acudir als tribunals”. “Ja els dic que ho tenen molt cru”, ha deixat clar.

En la seva intervenció, Rajoy ha sostingut que l'amnistia pretén “garantir la impunitat dels que van violar la Constitució i les lleis i van atemptar contra la democràcia” i “condemnar els que vam defensar la Constitució, la llei i la democràcia, els jutges, fiscals, Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat i el govern d'Espanya que va parar el cop amb l'aplicació de l'article 155”. L'expresident espanyol ha titllat la llei d'amnistia “d'esmena a la totalitat a la nostra Constitució i a la nostra democràcia”, ha denunciat que vol “convertir els colpistes en honorables ciutadans complidors de la llei” i ha reprovat “les piruetes verdaderament notables” que s'han vist els últims mesos.

L'expresident espanyol ha fet una crida a impulsar “l'esforç més gran del que siguem capaços perquè Espanya sigui el que se suposa que és: un país seriós” i ha situat la moció de censura del 2018 que el va expulsar de La Moncloa després de la sentència del cas Gürtel com a “origen del Frankenstein que s'ha viscut a Espanya en els últims anys”. Durant el seu discurs, l'expresident espanyol ha al·ludit a Pedro Sánchez en cinc ocasions: una amb nom i cognom, una altra com a “candidat del PSOE” i tres referint-se a aquell “en qui vostès estan pensant”.

 

La primera aparició pública de Rajoy després que ElNacional.cat hagi revelat aquesta setmana que l'expresident espanyol estava al corrent de l'Operació Catalunya i que va ser ell qui, juntament amb l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va ordenar posar-la en marxa el 2012, ha sigut a Boadilla del Monte, un municipi a 20 quilòmetres de Madrid on el PP té 18 els 25 regidors. Concretament, ha parlat al Teatro Princesa Leonor, en una sala desbordada (amb gent amb entrada que s’ha quedat sense seient) i davant d'unes 300 persones, una vuitantena dempeus. I ho ha fet al costat d'Edmundo Bal, advocat de l'Estat i exportaveu adjunt de Ciutadans al Congrés dels Diputats, i José Luis Corcuera, que va estripar el carnet del PSOE després del triomf de Pedro Sánchez a les primàries i havia sigut ministre de l'Interior amb Felipe González.

“Queremos saber hoy quién es M. Rajoy”

A la porta del teatre, el PSOE havia convocat una protesta en contra de la presència de Mariano Rajoy. Els concentrats han exhibit una pancarta amb el lema “¿Quién es M. Rajoy?”, que ha anat acompanyada de càntics com “Queremos saber hoy quién es M. Rajoy” o “Gürtel! Gürtel! Gürtel!”. Quan ha començat la concentració, quatre agents de la Guàrdia Civil vigilaven els setze manifestants (i el gos) que protestaven al davant. Més tard, s'hi han afegit un parell més. Sis guàrdies civils per a dues desenes de manifestants.

Protesta del PSOE de Boadilla del Monte en contra de la presència de Mariano Rajoy / Foto: Martí Odriozola i Marcé
Protesta del PSOE de Boadilla del Monte en contra de la presència de Mariano Rajoy / Foto: Martí Odriozola i Marcé

I és que la presència policial ha estat abundant durant tota la tarda, amb un desplegament de la Guàrdia Civil i la Policia Municipal des de més d'una hora abans de començar l'acte. L'accés a les voreres estava restringit i la rotonda davant del teatre, repleta de cotxes patrulla dels cossos policials.

Edmundo Bal celebra “la rebel·lió dels lletrats del Congrés”

Durant el seu torn, l'exdiputat de Ciutadans al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, ha posat en relleu “la rebel·lió dels lletrats del Congrés”, després de l'informe dels “valents lletrats” de la Comissió de Justícia que es va fer públic ahir i que posa en dubte que l'amnistia sigui constitucional. Bal, que s'ha presentat com un “diputat de pic i pala i de granota blava”, ha al·ludit al que ha anomenat “oracle invers” de Pedro Sánchez, en el qual es produirà el contrari del que afirma el president espanyol. Ha criticat que l'amnistia vol “lligar de mans” els jutges obligant-los a aplicar-la, ha argumentat que la Carta Magna “tampoc diu que està prohibida l'esclavitud” i ha apel·lat a la “beneïda Europa”.

En un moment, ha afirmat que, veient el clima polític, també pot ser que diguin “fatxa” a Corcuera, crític amb l'amnistia i que es va donar de baixa del PSOE després del triomf de Sánchez el 2017. Rajoy s'ha assenyalat a ell mateix tot dient: “A mi també”.

Per cert, 143 dies abans de les eleccions europees, Edmundo Bal ja ha començat la campanya electoral: gairebé suplicant, ha implorat a l’auditori que vagi a votar perquè els comicis al Parlament Europeu del 9 de juny són “l’última frontera”. I sí, ha anunciat que s’hi trobaran la papereta del seu nou projecte, Nexo.

L’exministre Corcuera: “Si diuen que ho tornaran a fer, s’ha de ser gilipolles per no creure que ho tornaran a fer”

José Luis Corcuera ha intervingut assegut, perquè així ho va fer Felipe González fa uns dies i ell ha volgut intentar assemblar-s’hi “una mica”. Només començar, una cita de Mahatma Gandhi: “Més val ser vençut dient la veritat que triomfar per la mentida”. Entre crítiques als mitjans de comunicació i a la presència de “comunistes, populistes i seguidors del Che i de Chávez” al Consell de Ministres, ha fet un al·legat en defensa d'una gran coalició entre el PP i el PSOE i ha reivindicat una Transició “entre gent que venia del règim i gent que venia de la clandestinitat”.

“Si diuen que ho tornaran a fer, s’ha de ser gilipolles per no creure que ho tornaran a fer”, ha proclamat. L’exministre de González ha lamentat que “els que no van fer borrón y cuenta nueva ens estan guanyant la partida”, ha abanderat que la Constitució “és l’obra més important que han fet els espanyols en segles” i ha apuntat contra els catalans per aixecar els riures del públic: “Si a un independentista català li toques la butxaca, la cosa es comença a complicar”.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!