Un peculiar temps d'espera s'ha instal·lat al Parlament mentre es van consumint els dies perquè s'esgoti el termini de dos mesos abans que es dissolgui la cambra si no s'investeix un nou president de la Generalitat. Als passos perduts ERC i Junts asseguren que estan en espera de seguir les negociacions, però que no hi ha trobades agendades. Mentrestant, dins de l'hemicicle els comuns han donat aquest matí per trencades les converses amb els republicans fins que aquests no es comprometin a assegurar que Junts no entrarà al Govern.

Les posicions es mantenen enrocades. Els republicans insisteixen a reclamar a Junts els quatre vots per a la investidura que va comprometre el secretari general del partit, Jordi Sànchez; però el partit de Carles Puigdemont insisteix que la seva aposta és un pacte de govern i que només cedirà els quatre vots si hi ha un pacte ERC-comuns.

Estratègia "en paral·lel"

Això no obstant, la reunió a tres que la CUP va propiciar ahir per reconstruir el diàleg podria haver introduït algun canvi en les propostes d'uns i altres. Fonts de Junts asseguraven als passadissos del Parlament que podrien estar disposats a acceptar que les propostes sobre l'estratègia independentista, que des d'un primer moment han situat com a condició per tancar un pacte de govern, se situessin ara en una negociació "en paral·lel".

Aquesta proposta sorgiria del quart punt de l'acord de mínims pactat en la reunió amb la CUP que aposta per "assolir un espai per al debat de l'estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat".

L'estratègia independentista que des d'un primer moment reclama pactar Junts inclou el paper del Consell per la República i la coordinació independentista al Congrés dels Diputats, dos dels temes que s'han convertit en els principals esculls en les converses.

Acord d'investidura

En canvi, Junts no accepta cedir els vots de franc per a la investidura. De fet, tot i que Sànchez ha condicionat cedir quatre vots per investir Aragonès si hi ha un pacte entre ERC i els comuns, fonts del partit asseguren que aquesta cessió difícilment seria acceptada per les bases. De fet, el partit ha garantit a la militància que no facilitarà un govern no independentista. Junts tampoc acceptaria, segons asseguren els negociadors, tirar endavant la investidura d'Aragonès i deixar per a més endavant un acord per entrar al Govern.

En aquest context, els dos partits ni tenen previstes trobades ni tampoc una reunió entre Aragonès i Sànchez per avançar en les negociacions.

 

A la imatge principal, dos dels negociadors de Junts, Josep Rius i Elsa Artadi, en una imatge d'arxiu davant la presó de Lledoners / Eva Parey