Amb la soga de l'amenaça electoral escanyant cada dia més, Pere Aragonès afronta una jornada maratoniana al Parlament, que ha començat amb un nou revés. Jéssica Albiach ha anunciat durant la sessió de control que el seu partit, els comuns, dona per trencades les negociacions "fins que es comprometi a dir que Junts no entrarà al Govern"

L'escenari obert dissabte pel propi candidat a la investidura, donant per amortitzades les converses amb Junts per repetir coalició, va donar ales als comuns, que van tornar a entrar en escena per acompanyar ERC confiant que els de Puigdemont no tornarien a entrar en escena. "A vostè li ha durat quatre dies", ha lamentat Albiach, que ha convidat Aragonès a "decidir, perquè no es pot tenir tot, si vol ser president de veritat o tutelat, blindar serveis públics o deixar que Sanitat i Educació siguin per a Junts, si vol la taula de diàleg o no". 

 

Al torn de rèplica, Aragonès ha intentat fer equilibris per seguir lligant amb una mà els comuns i amb l'altra els junters. "Hem d’explorar totes les possibilitats per evitar repetició electoral. L'aritmètica és la que és", ha ressaltat. I ha emplaçat totes les parts implicades a fer un últim esforç que eviti la repetició d'eleccions. "Tenim al davant una setmana perquè aquest país no hagi de tornar a les urnes". 

Posicions enrocades

Malgrat el comunicat ambigu farcit de bones intencions que van fer públic els tres partits independentistes després de la cimera d'urgència convocada per la CUP per refer els ponts trontollants entre ERC i Junts, les posicions de fons d'aquests dos últims partits segueixen enrocades. 

És cert que hi ha hagut un tímid moviment per desencallar l'acord, el compromís per aparcar la negociació sobre el full de ruta fins després de la investidura. Un gest insuficient encara per arreglar les coses. El document de mínims rubricat ahir no aclareix com es resoldrà la votació clau que hauria de dur Aragonès a la presidència de la Generalitat en menys de tretze dies per no abocar Catalunya a noves eleccions. 

Els republicans es mantenen inamovibles en la seva nova aposta de governar en solitari i posposar la possibilitat de repetir coalició fins després d'haver investit Aragonès. Una posició que topa amb l'exigència dels junters, que no semblen disposats a cedir els vots necessaris perquè això passi si no és entrant a l'executiu ja en el primer compàs. 

A la imatge principal, Albiach i Aragonès al Parlament. / Europa Press