A l'espera que el Tribunal de Comptes decideixi encara sobre les fiances avalades per la Generalitat, la seva activitat continua en entredit. Per aquest motiu, Junts per Catalunya ha començat el curs polític a Madrid justament amb una iniciativa que apunta contra l'òrgan fiscalitzador de l'Estat, que té oberta la causa contra els exdirigents independentistes per l'acció exterior de la Generalitat. El text registrat per la formació al Congrés dels Diputats reclama que es deixi el Tribunal de Comptes, un ens "corrupte", sense la funció jurisdiccional que exerceix en aquests moments.

La iniciativa, una proposició no de llei (PNL), ha estat registrada i presentada per la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, que ha disparat contra un "organisme corrupte i polititzat" que amb els seus moviments "altera i condiciona l'acció política". En aquest sentit, ha denunciat que actua "sense cap mena de rigor ni control judicial", sostingut per una "saga franquista" i que "practica el bullying institucional". Davant d'això, Nogueras ha exigit "tancar la cova de lladres".

"Exigim que aquest organisme, que se sosté per aquesta saga franquista, aturi les seves funcions jurisdiccionals", ha reclamat la portaveu de Junts a Madrid. Ha constatat com competències com l'acció exterior "no les podem exercir per les amenaces d'un organisme que abusa de la seva arbitrarietat i indefinició jurídica sense cap mena de rigor ni control judicial". 

L'encarregat de treballar la iniciativa, el diputat Josep Pagès, ha denunciat que "estem davant d'un supòsit de corrupció institucional generalitzada que s'accentua en un moment que aquest òrgan està caducat" i que "s'està arruïnant famílies exigint unes quantitats desmesurades fora de tota lògica".

Des del juliol, el Tribunal de Comptes està sospesant què fa amb l'aval de l'Institut Català de Finances (ICF) per cobrir les fiances dels exdirigents independentistes. Davant dels dubtes jurídics, va decidir demanar un informe de l'Advocacia de l'Estat.