El portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, no ha tancat la porta a presentar esmenes a la llei d'amnistia, que aterra aquest dimarts al Congrés dels Diputats per iniciar la seva tramitació. "Nosaltres vam tancar un text, però si hi ha esmenes que poden millorar el text nosaltres ens les estudiarem", ha dit el vicepresident de Junts en una entrevista a Els Matins de TV3. "A mi no em consta que avui en dia tinguem una proposta per posar sobre la taula, però jo no ho descarto", ha assegurat. Això contrasta amb el que va dir el secretari general del partit, Jordi Turull, fa unes setmanes al mateix programa: "És un text que compartim de dalt a baix. El donem per tancat", deia.

D'aquesta forma, el portaveu de Junts reobre la porta a aquesta possibilitat, mentre Esquerra Republicana ja va anunciar que presentaria esmenes, sobretot pels seus dubtes en l'apartat de terrorisme que recull el text. Josep Rius ha subratllat que durant la tramitació de la llei d'amnistia "ho estudiarien". "Nosaltres mirem d'incloure-hi casos que van des del 9-N i el referèndum de l'1 d'octubre, fins al dia de l'acord que vam segellar", ha afirmat el portaveu de Junts i regidor a l'Ajuntament de Barcelona. De fet, tal com va explicar Turull, Rius ha afirmat que van estar treballant el text fins a "molt a última hora". "Fins i tot unes setmanes després que altres formacions polítiques ja el donessin per bo", ha dit Rius, fent referència a Esquerra Republicana. 

El català a la UE

Rius també ha pogut valorar la situació de l'oficialitat del català a la Unió Europea, ja que el Consell d'Afers Generals de la UE ho tornarà a debatre aquest dimarts al matí. De fet, inicialment havien de votar aquesta qüestió, però l'estat espanyol ha decidit retirar la votació de l'ordre del dia. D'aquesta forma, l'Estat perd l'oportunitat d'oficialitzar el català, el gallec i l'euskera durant la seva presidència de la UE. "La satisfacció no és total. Avui no serà possible, però per part nostra estem fent tot el possible perquè ho sigui", ha dit Rius, qui creu que ha de ser el govern espanyol que es mogui. "Des de Junts no ens quedarem satisfets perquè es quedi només amb la petició", ha afirmat. 

Sobre la possible unitat estratègica de l'independentisme, Rius ha utilitzat les mateixes paraules que Jordi Turull: "Estem disposats, però no podem començar la casa per la teulada". De fet, ha recordat que fa anys que el partit de Puigdemont insisteix en aquesta unitat i que era un dels punts que incloïa l'acord de Govern entre Junts i ERC. 

Possible foto Sánchez-Puigdemont

Pel que fa a la possibilitat d'una trobada entre el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres després del ple de l'Eurocambra que se celebra amb motiu de la compareixença de la presidència espanyola, Rius ha afirmat que no li consta cap trobada. "No en tinc constància. Si després es produeix fortuïtament... Tots dos estaran en un espai físic", ha afirmat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!