El Consell d'Afers Generals de la Unió Europea abordarà per quarta vegada aquest dimarts la carpeta de l'oficialitat de la llengua catalana en el marc comunitari. Serà la darrera trobada en què aquest punt es tractarà sota la presidència espanyola del Consell de la UE i, ara com ara, les opcions que el català rebi llum verda per ser la 25a llengua oficial a Europa són remotes. Des de Junts no concreten cap limitació temporal per al compliment d'aquest punt que va formar part de l'acord amb el PSOE per a la configuració de la Mesa del Congrés, però recorden que és una qüestió que "depèn de les capacitats diplomàtiques" del govern espanyol i avisen que, sigui com sigui, la decisió final "no es pot demorar gaire més perquè el català compleix tots els requisits per ser llengua oficial".

El portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha reclamat en una roda de premsa posterior a l'executiva del partit que el govern de Pedro Sánchez ha de seguir fent "tots els esforços diplomàtics i posar tots els recursos per donar compliment" a allò que van firmar en l'acord per la Mesa del Congrés. "Cal continuar treballant perquè es faci possible tan aviat com pugui ser", ha insistit. En aquest sentit, però, ha apuntat que hi ha hagut una "campanya de desinformació" del Partit Popular que ha causat un "endarreriment" de la decisió i els tres ajornaments que han acordat els estats membres de la UE fins al moment.

Crítiques al Govern per l'informe PISA

Un dels aspectes en què ha fet més èmfasi Josep Rius és en la valoració de l'informe PISA del passat dimarts, que situava Catalunya a la cua d'Espanya i d'Europa en ciències, comprensió lectora i matemàtiques. Per als juntaires, són "dades alarmants que afecten el present i el futur del país". La formació culpabilitza el Govern de Pere Aragonès d'aquesta "deriva negativa" en l'ensenyament per una "pèssima gestió": "L'informe PISA ho diu ben clar, el retrocés comença el 2018 amb el conseller Bargalló, continua amb Cambray i reflecteix que la consellera Simó no ho ha revertit avui dia". "Amb aquest informe no només suspèn el Departament, ho fa també el Govern perquè demostra que no funciona, tampoc, en temes com la sequera, seguretat, salut o energies renovables", ha afegit Rius.

En aquest sentit, el vicepresident del partit ha acusat el Govern de "centrar-se a congelar el procés en lloc de centrar-se en la gestió". "És un Govern de la incompetència, no hi ha iniciativa ni lideratge, i ara demanen fer pinya quan han fet llenya amb l'informe PISA", ha afirmat Josep Rius. Amb tot, Junts reclama una "reacció de país" per revertir la situació en ensenyament i allarga la mà a l'executiu. Ara bé, els demanen que implementin els acords del ple monogràfic d'educació de finals de juny "encara que suposi una correcció estratègica de la política que segueix el Govern".

Reunió amb el Govern pels pressupostos aquest dijous

D'altra banda, el portaveu Josep Rius ha confirmat que una delegació del grup parlamentari es reunirà amb el Govern aquest dijous pel projecte de pressupostos de 2024. Els juntaires expliquen que aniran a "escoltar" la proposta de l'executiu i han volgut "donar la benvinguda" al "gir" del Departament d'Economia perquè ara proposa una rebaixa de la càrrega impositiva als catalans.

I sobre la presa en consideració de la llei d'amnistia, que es farà aquest dimarts al Congrés dels Diputats, el també regidor de l'ajuntament de Barcelona ha assenyalat que suposa una "victòria de l'independentisme" que s'ha aconseguit "imposar al PSOE gràcies als vots de Junts": "Fa sis mesos, l'amnistia era un objectiu impossible i aquest dimarts ja es debat al Congrés". Rius ha manifestat que des del partit esperen que no hi hagi "filibusterisme parlamentari" per endarrerir l'inici de la seva tramitació i ha fet bandera d'aquesta llei: "No és un indult ni un perdó, és la reparació d'un abús policial i judicial davant uns fets que en cap cas van ser un delicte. És una derrota de tots aquells que van voler convertir en delicte uns fets que són democràtics".