El govern espanyol no durà al pròxim Consell d’Afers Generals de la Unió Europea la votació sobre l'oficialitat del català. Així ho confirmen a ElNacional.cat fonts del Ministeri d'Exteriors, que argumenten que des del departament liderat pel ministre José Manuel Albares mai no van donar per fet que això s'acabés votant aquest dimarts, dia 12 de desembre. "Els informes comporten temps, com hem dit des del primer dia", assenyalen. La reunió d'aquest dimarts, però, és l'última que se celebrarà durant la presidència rotatòria de la UE en mans d'Espanya.

Així doncs, tal com ha avançat el diari Ara, el govern espanyol ha rebutjat dur la votació d'aquesta qüestió a la reunió del Consell d'Afers Generals d'aquest dimarts. Ara bé, això no significa que el tema no s'hi debati. Però, sigui com sigui, el govern espanyol perd així l'última oportunitat que tenia de tirar endavant l'oficialitat del català, el gallec i l'euskera ostentant la presidència de torn de la UE, que acaba a finals d'any. Es tracta d'una mesura, al cap i a la fi, que hauria de comptar amb la llum verda dels 27 estats membres de la UE. I, per molt que fins ara cap mandatari s'hi hagi oposat frontalment, la iniciativa genera recels, i és per això que l'executiu espanyol encara no ha pogut normalitzar a Europa les llengües de l'Estat cooficials amb el castellà. 

La proposta que ha fet fins ara el govern espanyol per mirar de convèncer la resta de socis comunitaris de normalitzar a Europa el català, basc i gallec és incloure les tres llengües en el règim lingüístic de la Unió Europea. Això es feia per despreocupar la resta d'estats per si existeix un efecte contagi que provoca que altres llengües minoritzades a Europa intenten reivindicar també els seus drets dins del club d'estats.

Però això va generar cert malestar a la resta de socis comunitaris, perquè Espanya va enviar la proposta poques hores abans que se celebrés la passada trobada. Albares també ha proposat que el cost total de les traduccions a aquestes tres llengües seria assumit per Espanya.

Fonts del Ministeri d'Exteriors han assegurat sempre a aquest diari que l’oficialització del català, el gallec i el basc a Europa és un “compromís” del govern espanyol amb l’independentisme. Només cal tenir en compte que és una exigència de Junts i ERC al PSOE. Per molt que des de la Moncloa s'insisteixi que hi ha optimisme que algun dia Europa normalitzarà l'ús d'aquestes tres llengües, insisteixen en tot moment que "no es pot córrer més", i que és millor tenir-ho al sac i ben lligat que no pas sotmetre's a una votació sense la confiança que cap Estat hi votarà en contra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!