Protegir el català davant la nova llei de comunicació audiovisual que prepara el govern espanyol passa per dues coses, segons Junts: aprovar urgentment la llei audiovisual de Catalunya i "presentar batalla" a l'espanyola.

Així s'ha expressat la portaveu de Junts, Mònica Sales, en una roda de premsa celebrada des del Parlament aquest dimarts, on ha ironitzat que el projecte fet pel Ministeri d'Economia de Nadia Calviño és "una mostra més de l'agenda del 'reencuentro'". 

Sales ha denunciat que aquesta llei els preocupa molt perquè "no ajuda TV3, envaeix competències del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i perjudica els productors catalans".

Per aquest motiu, ha instat la resta de forces polítiques a aprovar de manera urgent la llei audiovisual catalana, la qual ha recordat que és del 2005, cinc anys més veterana que l'espanyola. 

També ha emplaçat la resta de forces a "presentar batalla" a l'espanyola, la qual, per ara, deixa totalment desprotegit el català, l'euskera i el basc, en no fixar a les plataformes un percentatge mínim de continguts en aquestes llengües. I és que, tot i que el projecte de llei espanyol encara no està tancat, la Moncloa no ha volgut aclarir si el rectificarà o no. Això sí, Calviño ha aclarit que el govern espanyol “està absolutament compromès amb les llengües cooficials”.

 

Sales també ha anunciat que el seu grup sol·licitarà un ple monogràfic sobre l'ús del català i que impulsarà mesures legislatives per fer front a l'"emergència que pateix" la llengua.

Taula de diàleg

L'Executiu de Pere Aragonès ha aprovat avui el seu pla de Govern, en el qual queda establert que el conflicte amb l'Estat es resoldrà "mitjançant l’impuls del procés de negociació segons els estàndards democràtics internacionals i articulat a través d’una Mesa de negociació política entre ambdós governs".

Preguntada sobre aquesta qüestió, Sales ha insistit que "la delegació l'aprova el Govern" però que "qui determinava els membres de cadascuna de les parts" era cada part, en referència a ERC i Junts. Així doncs, la portaveu ha assegurat que els membres de la seva formació continuen sent els mateixos que ja van designar i que "ens els van vetar". "Nosaltres som lleials a l'acord, no interpretem res", ha afegit.

 

Sobre la ponència conjunta que ERC ha impulsat per fer una llei electoral pròpia, i a la qual ja s'hi han sumat el PSC, els comuns i Ciutadans, Sales ha explicat que encara han d'acabar d'abordar aquesta qüestió amb els republicans. 

 

Imatge principal: la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales / Foto: ACN