El Govern intenta relativitzar la crisi que va esclatar la setmana passada arran de la designació de la delegació catalana a la taula de diàleg i intenta circumscriure les diferències que es mantenen obertes entre els socis a la dinàmica pròpia dels partits. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, no ha intentat amagar el conflicte entre ERC i Junts, però ha volgut subratllar que malgrat això "hi ha clarament una unitat d'acció", com ho demostra, a parer seu, el fet que avui el Consell Executiu hagi aprovat el seu Pla de Govern.

"En un govern de coalició hem d'acostumar-nos a les diferències i desacords en determinats temes. És obvi que hi ha una dinàmica de partits que pensen diferent i després una dinàmica de Govern i el govern treballa i pren decisions", ha reblat.

El Consell Executiu s'ha retrobat per primer cop després que dimarts passat la negativa del president, Pere Aragonès, a acceptar els noms que proposava Junts per incorporar a la taula de diàleg, va obligar a suspendre la reunió del gabinet. Quan finalment es va reprendre la sessió, la delegació catalana a la negociació es va aprovar amb l'abstenció dels consellers de Junts i només amb representants d'ERC.

Dos dies més tard, l'endemà de la reunió de la taula de diàleg, Aragonès i Puigneró ja van abordar la reconstrucció de les relacions, amb la voluntat d'aïllar els conflictes sobre la taula, que consideren polítics i que es pretén restringir a l'àmbit dels partits, del que ha de ser el dia a dia de l'executiu.

Que l'executiu vol donar per superat aquell episodi ho demostra el fet que la reunió ha començat aquest dimarts amb la imatge del president i el vicepresident, Jordi Puigneró, entrant a la reunió plegats. La setmana passada, Aragonès es va dirigir a la reunió escortat exclusivament pels consellers d'ERC.

"El Govern treballa"

El conflicte entre els socis de Govern va esclatar just a les portes de l'aprovació del Pla de Govern, que avui ha aprovat el gabinet, i quan Aragonès prepara el seu primer debat de política general com a president, previst per a la setmana vinent.

Precisament, Plaja ha situat l'elaboració del Pla de Govern, en què han intervingut tots els departaments, com un missatge d'unitat. "El Govern treballa i la prova més clara és la presentació d'aquesta feina, fruit d'una acció de govern conjunta", ha subratllat.

La portaveu s'ha presentat a la roda de premsa amb una llarga exposició del Pla, el qual ha subratllat que havia estat elaborat de manera consensuada i compartida per la totalitat del Govern, amb la perspectiva d'una legislatura de quatre anys i amb l'objectiu de remuntar la crisi provocada per la pandèmia de la covid.

Per tot plegat, ha insistit a situar les diferències internes a qüestions dels partits. No hi ha hagut, però, canvis en relació amb la designació dels representants catalans a la taula de diàleg. Tot i assegurar que "tothom tindrà un paper en aquesta negociació", ha reiterat que només s'asseuran a la negociació representants dels governs.

Plaja no ha volgut parlar dels pressupostos espanyols i la crida de Junts a negociar plegats amb ERC i CUP els comptes de l'Estat, però sí que ha assegurat que el projecte pressupostari del Govern segueix el procés d'elaboració amb l'objectiu que superi aquesta tardor els tràmits parlamentaris i pugui estar vigent a principis de l'any vinent.

La portaveu ha assegurat que els pressupostos hauran de ser els de la reactivació postpandèmia, i que el conseller d'Economia, Jaume Giró, s'ha reunit amb els grups parlamentaris i amb tots els consellers, amb la qual cosa "tècnicament s'està elaborant el projecte de llei com marca el calendari".

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, al Pati dels Tarongers abans d'intervenir a la reunió del Govern / Ruben Moreno