Després de quatre dècades d'autogovern, Catalunya és l'única comunitat autònoma sense llei electoral pròpia, fet que en diverses ocasions els grups parlamentaris s'han retret els uns als altres. 

Aquesta legislatura, però, tot podria canviar. Així ho vol ERC, que ja ha iniciat l'impuls d'una ponència conjunta per tal que elabori aquesta llei. De fet, els republicans ja s'han posat en contacte amb tots els partits excepte Vox i, segons ha avançat l'ACN i ha confirmat ElNacional.cat, el PSC i els comuns ja han afirmat que signaran la creació de la ponència.

Així doncs, amb el suport de socialistes i comuns, la iniciativa ja té els suports suficients perquè la Mesa decideixi posar-la en marxa. Ara bé, els socialistes aposten per fer una "proposta de màxims" perquè aquest cop "no sigui un nou intent fallit". Els comuns, per la seva banda, se sumen a la iniciativa perquè creuen que és una "anomalia" que Catalunya no tingui una llei pròpia. 

Escola Univers Votaciones elecciones 14-F urna colegio electoral voto mesa eleccions colegi electoral Covid-19 coronavirus - Sergi Alcàzar

Imatge de les darreres eleccions al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar

El diputat David Cid ha fet una crida en roda de premsa a "deixar fora de la ponència la calculadora electoral" i a evitar que Catalunya segueixi depenent de la Junta Electoral Provincial o la JEC. El diputat socialista Raúl Moreno ha celebrat que hi hagi un "clima procliu" per fer la llei i ha recordat que la seva formació ja va presentar una proposta en la darrera legislatura, però que ERC i Junts no van voler debatre-la.

Posteriorment, els grups de la CUP i Ciutadans també s'hi han adherit a la ponència.

Els propers passos

Perquè aquest cop la llei arribi a bon port, els mateixos republicans van proposar partir de la feina feta durant la VIII i X legislatura, unificant els treballs i procediments en curs de la iniciativa legislativa popular sobre la qüestió.

Segons l'article 129 del reglament del Parlament, la Mesa, d'acord amb la Junta de Portaveus "pot decidir" posar en marxa una ponència conjunta si ho demanen dos grups parlamentaris o una cinquena part dels diputats quan es tracta de desenvolupament bàsic de l'Estatut, com és el cas de la llei electoral.

Des de Vox ja han reaccionat iradament al fet que no se'ls hagi enviat el document de la ponència. En un tuit, el seu líder, Ignacio Garriga, va denunciar que els republicans "menyspreen més de 217.000 catalans", en referència als seus votants. "Com a bons aspirants a tirans, no reconeixen el resultat de les urnes. Se'ls girarà en contra!", va afegir.

Els grups de Junts i el PP encara no s'han pronunciat.

 

Imatge principal: dues urnes de les eleccions al Parlament del 14-F / Foto: ACN