Conjura de Junts per Catalunya per llançar-se contra la desmobilització i el risc d'abstenció d'una part de l'electorat independentista a les eleccions generals 2023. En un acte des de les Terres de l'Ebre, a la ciutat de Tortosa, els qui han intervingut des del faristol han coincidit en les crides a la participació el 23 de juliol davant un Estat que "mai no s'absté". La candidata de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha demanat mobilitzar-se per votar Junts per Catalunya perquè "res no serà igual" i perquè faran "valdre cadascun dels vots" obtinguts: "No ens hem deixat prendre el pèl".

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

Una de les que ha fet més èmfasi en contra de l'abstenció ha estat la portaveu del grup de Junts al Parlament, Mònica Sales, que ha volgut "desfer la brama" de l'abstenció preguntant-se "quina és la proposta dels abstencionistes" si només es tradueix en "fer un dia el gest i prou": "La proposta de Junts és anar un dia a les urnes a votar i treballar l'endemà, i l'altre, i l'altre per Catalunya". Sales ha subratllat que cal "plantar cara a les urnes" per "preservar la nació i les institucions pròpies, el model d'escola catalana, la cultura, la identitat, la llengua i els drets i llibertats individuals i col·lectius".

És un missatge que ha compartit Albert Batet, president dels juntaires al Parlament, que ha fet una analogia amb el conte del llop. El dirigent ha destacat aquells que fan "cases de pedra" com a resposta al fet que "ve el llop". "Hi ha els qui responen amb cases de palla (el govern de Pedro Sánchez), els qui ho fan amb cases de fusta que no duren gens (en al·lusió a Esquerra) i els que fem cases de pedra", ha indicat. A més, Batet ha parlat de diferents "tipus" de llop: "Hi ha els que els veus venir de lluny i ja saps com són, ferotges i dolents; però n'hi ha d'altres que van amb la pell d'ovella, com el PSOE i Pedro Sánchez". "A l'hora de parlar de Catalunya, es comporten igual", ha afegit. A l'acte de Tortosa, també han intervingut el candidat per la demarcació de Tarragona, Josep Maria Cruset, i la número 2 d'aquesta llista, Irene Negre. Tots dos han cridat a votar perquè "no quedarà cap cadira buida i, si no hi anem, hi haurà més diputats en contra nostra".

L'Estat, un "mal negoci" per a Catalunya

Tal com ha fet aquest dilluns al matí des de Deltebre, Míriam Nogueras ha insistit en el fet que l'Estat és un "mal negoci" per a Catalunya perquè "ni fa ni deixa fer". "No ens mereixem viure amb les molles que el govern espanyol de torn decideix donar-nos, no estem disposats a acceptar-ho més", ha reiterat. Segons Nogueras, quan es tracta de Catalunya, tant el PP com el PSOE són "dues cares de la mateixa moneda".