Junts per Catalunya ha registrat aquest dimecres al Congrés dels Diputats un total de set propostes de resolució que s'hauran de votar el dijous en el marc del debat de l'estat de la nació espanyola que va començar dimarts. Després del balanç del president Pedro Sánchez i de la rèplica de tots els grups de l'oposició, aquesta tarda els grups han presentat les seves iniciatives. La formació que lidera Míriam Nogueras a Madrid, instarà el Govern espanyol a reconèixer la voluntat d'autodeterminació de Catalunya, demanarà investigacions pel CatalanGate o exigirà l'execució d'inversions i el traspàs d'infraestructures, entre altres qüestions.

La primera proposta de resolució, en clau de país, demana que el Congrés dels Diputats insti el Govern espanyol a "reconèixer i respectar la voluntat d'autodeterminació expressada majoritàriament pel poble català en el referèndum de l'1 d'octubre de 2017". També que es decreti una amnistia "total" pels condemnats i encausats per protestar contra la repressió de l'estat o per organitzar el referèndum. En la mateixa proposta, Junts proposa constituir -davant el veto espanyol- una comissió parlamentària d'investigació sobre l'espionatge a líders independentistes, una comissió d'investigació dels fets del 17-A "per aclarir les connexions dels terroristes que el van perpetrar amb el CNI", i una altra per investigar l'Operació Catalunya. En un altre punt, proposen reprovar l'actuació del Tribunal de Comptes contra independentistes, reformar els delictes de sedició i rebel·lió, i impulsar totes les mesures necessàries a les institucions europees per promoure que el català sigui idioma oficial de la Unió Europea.

En una altra proposició, davant "el greuge històric i espoli" que viu Catalunya per part de l'estat espanyol, Junts reclama el traspàs definitiu de Rodalies, prioritzar i agilitzar les obres relatives a l'alta velocitat als tres aeroports catalans, elaborar una programació real i definitiva dels treballs en curs del Corredor Mediterrani, i la cessió a la Generalitat de l'edifici de la comissaria de Via Laietana per destinar-hi un Memorial Democràtic, entre altres qüestions. La formació de Nogueras també porta una iniciativa per l'actualització i la millora de les condicions del treball autònom, agilitzar el registre en el Sistema Nacional de la Salut dels medicaments ja autoritzats per la Unió Europea pel tractament del càncer metastàtic, a més d'altres iniciatives per adoptar mesures eficaces en el control dels preus de l'energia i per al desenvolupament de l'economia productiva.

 

Aquestes són les propostes que Junts porta sobre el paper al Congrés. Prèviament, a primera hora d'aquest dimecres, ha intervingut des de la tribuna la diputada Míriam Nogueras per contestar a la intervenció de Sánchez de dimarts al migdia a l'inici del debat de l'estat de la nació. Durant el seu discurs, Nogueras ha acusat el govern espanyol​ de maltractar econòmicament Catalunya, i ha rebutjat l'actual aposta de la taula de diàleg, on a hores d'ara només participen els consellers d'ERC: "Junts només seurà en un procés de negociació real. Junts no farà de socorrista d'una taula sense diàleg, que vostès han fulminat, i encara menys acceptarem que Sánchez ens digui sobre què podem parlar", ha reblat.