L'endemà que La Moncloa fes públic que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa Margarita Robles havien estat espiats amb el programari Pegasus durant els mesos de maig i juny del 2021, des de Junts segueixen mirant amb recel la informació anunciada pel ministre Bolaños, ja que, consideren que podria ser una cortina de fum per tapar el CatalanGate. Fins ara, el govern espanyol havia ignorat el que és l'espionatge més massiu a Europa, segons recorden des del partit, i l'han volgut tapar d'aquesta manera. Així ho ha explicat el portaveu Josep Rius en una entrevista al programa Cafè d'Idees, on ha reclamat que perquè aquestes declaracions tinguin credibilitat s'ha de dur a terme una comissió d'investigació que vagi fins al fons de la qüestió. "S'ha de fer una comissió d'investigació per verificar si s'ha dut a terme i qui l'ha dut a terme", ha proposat el portaveu, en un moment en totes les mirades se centren a Rabat, ja que l'espionatge va tenir lloc en plena crisi migratòria. En aquest sentit, Rius ha recordat que el CatalanGate ja s'ha comprovat mitjançant la investigació de CitizenLab. Mentre aquesta comissió no tingui lloc, ha considerat el portaveu, les relacions entre Catalunya i l'Estat s'haurien de congelar: "Els hi donem la credibilitat que es mereixen i en tindran més si es fa una comissió d'investigació i s'arriba al fons de la qüestió". 

 

"No hi pot haver cap relació normalitzada fins que no es faci aquesta comissió d'investigació", ha iniciat el portaveu de Junts, que ha recordat que els socialistes en un principi no van donar cap credibilitat al espionatge massiu contra els independentistes i dues setmanes després "surten a dir que també han estat espiats". Si es confirmés, finalment, que aquest espionatge va tenir lloc, Rius ha assegurat que es tracta d'una fallida greu del sistema de seguretat. Tot i demanar que es paralitzin les relacions amb el govern espanyol, des de Junts veurien amb bons ulls que Pedro Sánchez es reunís amb el president Aragonès: "Sánchez està trigant a donar explicacions. Si es reuneix amb Aragonès per donar-les al president, ens semblaria perfecte, va en la línia del que estem demanant". Així, la congelació de les relacions afectaria a tota la resta d'àmbits, fins que no es faci aquesta comissió d'investigació amb la que ha anat insistint Rius. 

La taula de diàleg, morta i enterrada

D'aquesta manera, la taula de diàleg entre govern espanyol i Generalitat no s'hauria de tornar a reunir en aquest context, tot i que no hi havia cap trobada prevista. El portaveu de Junts, que no va participar en l'última reunió, ja que Esquerra va vetar la seva proposta de participants, ha assegurat que "si abans la donàvem per morta, ara està morta i enterrada", pel fet que fins que no s'esclareixin els fets del CatalanGate, no té sentit que es reuneixin. Tot i que des del primer moment el parit veia amb molt recel aquest organisme, que ha provocat moments de molta tensió amb ERC, el polític ha defensat que van contemplar participar-hi perquè formava part de l'acord d'investidura, que es va signar ara ja fa un any.