Junts ha arrencat el segon dia de campanya de les eleccions generals 2023 des d'un dels principals bastions de l'independentisme, la ciutat de Vic. La candidata del partit al Congrés, Míriam Nogueras, ha apel·lat a la mobilització el 23 de juliol perquè Catalunya es "tenyeixi del color de la llibertat i del president Puigdemont" i que no ho faci "del color fosc del PSC ni del color terrible del PP" perquè "només l'independentisme pot aturar el feixisme". En aquesta línia, ha fet una crida a una "reacció nacional contra l'amenaça constant que fan a cada campanya electoral des del PSC, que es treuen de la butxaca el feixisme per fer-nos por: només nosaltres els plantem cara". "Contra el feixisme, independentisme i Catalunya", ha clamat.

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

Com va fer el divendres des de la Garriga, Nogueras ha sostingut que el PSC i PSOE "no ha frenat ni frenarà mai la dreta espanyola" perquè van abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy el 2016, van "pactar el 155" o van "votar plegats per impedir un debat sobre l'amnistia". Per això, ha tornat a defensar que "només Catalunya" pot garantir el combat contra el feixisme: "Nosaltres no els votarem mai".

La taula de diàleg ha servit per "blanquejar" l'Estat

Malgrat que els atacs entre els partits independentistes no havien de formar part de la tònica d'aquesta campanya, el cert és que ja hi ha hagut cert foc creuat entre ells. El divendres, Nogueras sumava ERC a l'equació del PSC i dels comuns com a actors que han "fallat estrepitosament" a Catalunya, afirmació que ha tornat a apuntalar aquest dissabte des de Vic. Des de la perspectiva de la candidata de Junts, és veritat que "hi ha molts motius per estar emprenyat o decebut perquè el PSOE i Podemos fa quatre anys que prenen el pèl a Catalunya i alguns se l'han deixat prendre mentre la seva feina ha estat insultar el president Puigdemont i aplaudir Podemos". Encara fent al·lusió als republicans, la líder juntaire a la cambra baixa espanyola ha asseverat que la taula de diàleg "només ha servit per adormir la gent i blanquejar l'Estat". "A nosaltres no ens han pres el pèl i res serà com abans", ha conclòs.

Mobilització per evitar que "Catalunya quedi desdibuixada"

De la capital d'Osona és la presidenta del Parlament, Anna Erra, que ha assistit a l'acte. L'exalcaldessa de la ciutat vigatana ha instat a anar a votar el 23 de juliol per evitar que "Catalunya quedi desdibuixada". "Si a Madrid no hi ha ningú que ens defensi, ens invisibilitzaran", ha alertat la segona autoritat del país. Erra creu que cal seguir recordant que el "conflicte existeix i no està resolt" i ha advertit de nou que, sense veus catalanes, "faran desaparèixer els nostres trets identitaris". "Mai és una opció no anar a votar, hem de continuar sent forts per lluitar per Catalunya", ha afegit.

En una línia similar s'ha pronunciat el secretari general del partit, Jordi Turull, que ha destacat que "ells tenen les togues i les porres" i els catalans, les "urnes per dir que el procés no s'ha acabat". Turull ha defensat que "cap independentista pot fallar a votar" perquè "si alguns premien a algun d'aquests que quan arriba a la Moncloa atura Catalunya, ens hauran pres definitivament la vida". El dirigent també ha disparat contra aquells que han "blanquejat i han posat el camí més fàcil per a quatre anys d'enganys, menysteniment, repressió i persecució". A l'acte, hi han participat l'actual alcalde de Vic, Albert Castells, i la número 6 al Congrés per Barcelona, Susagna Roura. Hi han assistit, també, Eduard Pujol (número 3 de la llista per Barcelona) o l'exconseller Francesc Homs.