En el primer dia oficial de campanya de les eleccions generals 2023, els partits han començat a afinar més els missatges i a endurir els discursos contra els seus contrincants electorals. Aquest vespre ho ha fet Míriam Nogueras, la candidata de Junts al Congrés dels Diputats, que ha carregat contra el PSC, els comuns i Esquerra Republicana, partits als quals ha acusat d'haver "fallat estrepitosament" en la defensa de Catalunya. En el cas dels dos partits que formen l'actual govern de coalició a l'Estat, Nogueras ha denunciat des de la Garriga que són els responsables dels pressupostos de 2021, els que han tingut la "menor execució" de la història d'inversions per al país, i ha lamentat que "a cada Consell de Ministres han laminat competències" de la Generalitat.

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

Contra els republicans, la número u dels juntaires a la cambra baixa espanyola ja havia apuntat que, a parer seu, l'estratègia que havien adoptat els de Gabriel Rufián havia resultat un "fracàs", una afirmació que ha repetit aquest divendres en l'acte a l'hotel Termes de la ciutat del Vallès Oriental. "El resultat ha estat zero, desastrós, o pitjor, perquè Catalunya està pitjor que fa quatre anys", ha afegit. Míriam Nogueras ha assenyalat que ara "li toca a Junts" i que "res s'haurà de fer com fins ara". També s'ha compromès a "defensar Catalunya" i "parar els peus al PP i Vox". En aquesta línia, la candidata ha subratllat que ells garanteixen que no investiran Alberto Núñez Feijóo, però ha volgut traslladar la pregunta als socialistes, ja que qüestiona que ells puguin dir el mateix: "El PSOE no serveix per aturar la dreta, van facilitar la investidura de Mariano Rajoy el 2016 i van pactar amb els populars per impedir l'alcaldia de Xavier Trias".

Jordi Turull dispara contra Gabriel Rufián: "Per cada elogi a Sánchez o Montero, un insult a Puigdemont"

Abans de la intervenció de Míriam Nogueras, també ha parlat el secretari general de Junts, Jordi Turull. El dirigent juntaire s'ha volgut dirigir al candidat d'ERC, Gabriel Rufián, que aquest divendres, en un debat organitzat per La Vanguardia i RAC1, ha instat Nogueras a "no equivocar-se d'adversari": "És ell qui no s'ha d'equivocar d'adversari perquè, per cada elogi que fa a Pedro Sánchez o Irene Montero, fa un insult a Carles Puigdemont". A més, tot i no fer-ne una al·lusió directa, ha defensat Míriam Nogueras perquè "té el mateix discurs independentista a Cardedeu que a Madrid", mentre que hi ha altres que "fan d'independentista aquí i de 'podemita' a Madrid".

Tal com va fer en l'acte d'obertura de la campanya, Turull s'ha despatxat contra el PSOE per "anar d'abanderats de la defensa de la democràcia i dels drets quan els trepitgen per perseguir l'independentisme". "Ha quedat clar que l'Estat ens vol als catalans com a súbdits, manin uns o altres, només servim per treballar, pagar i callar. Per dignitat, hem de dir que ja n'hi ha prou", ha reblat. Des de la perspectiva del secretari general juntaire, l'Estat ha "arribat a la conclusió que mentre existeixi el fet nacional hi haurà conflicte polític i es tracta d'eliminar la nació". Contra aquest objectiu, Jordi Turull ha demanat "rebel·lar-s'hi" el 23 de juliol. A l'acte, també hi ha hagut les intervencions de Meritxell Budó (alcaldessa de la Garriga i exconsellera de Presidència), Francesc Colomé (candidat al Senat) i Josep Pagès, número 4 de la llista de Junts al Congrés per Barcelona, que ha apuntalat que van a Madrid a "doblegar l'Estat" i no a "buscar solucions individuals".