El Govern de la Generalitat ha començat els contactes per negociar els nous pressupostos de la Generalitat per al 2024. I ho ha fet amb una primera trucada amb el PSC, el partit que finalment va permetre desencallar l'aprovació dels comptes de l'any passat. El contacte, breu, ha tingut lloc aquest dimecres en una de les sales del Parlament, aprofitant que durant la jornada d'avui s'hi ha celebrat una nova sessió del ple. És el primer dels contactes exploratoris que vol obrir el Govern de cara a l'aprovació dels pressupostos de l'any vinent: de moment, l'executiu contempla l'opció de cercar els suports de Junts i els comuns. Per això, ja s'ha trucat a la porta de totes dues formacions amb l'objectiu de cercar un forat en les seves agendes, segons ha avançat El Periódico, si bé encara no s'ha tancat cap cita.

A la reunió d'aquesta tarda hi han estat presents, per part del Govern, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, la titular d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca, el secretari general d'Economia, Josep Maria Vilarrubia, així com el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol, mentre que per part socialista hi ha acudit la portaveu parlamentària de PSC-Units, Alícia Romero. Segons han indicat les fonts socialistes consultades per EFE, aquest contacte no implica que hagi començat una negociació sobre els pressupostos de l'any vinent, sinó que simplement ha servit per “analitzar escenaris pressupostaris”. De fet, aquest matí, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha advertit el president català, Pere Aragonès, que, "quan arribi el moment", el PSC estudiarà el projecte de pressupostos del Govern per al 2024, però abans caldrà fer balanç del grau de compliment dels pressupostos per a aquest any, amb el qual els socialistes no estan "contents".

Recels també dels comuns

Pel que fa als comuns, d'entrada tampoc hi ha una especial motivació per entrar a negociar els comptes de l'any vinent amb el Govern. La formació dirigida per Jéssica Albiach ha rebutjat començar cap negociació sense abans tenir "compromisos" del compliment dels comptes actuals. Fonts dels comuns asseguren que estan "decebuts" amb l'execució pressupostària fins al moment i no volen començar a negociar uns nous comptes fins que no tinguin garanties que els que estan en vigor es compliran. De fet, el Govern i els comuns ja tenen una reunió programada per a la setmana vinent, però és per valorar el compliment de l'últim acord de pressupostos. Entre els pactes pendents, els comuns destaquen l'impost d'ultraprocessats i mesures de mobilitat i habitatge.

36.684 milions de sostre de despesa

Just aquest dimarts el Consell Executiu va acordar fixar en 36.684 milions d'euros el sostre de despesa no financera i no finalista de la Generalitat per a l'any vinent, un 9,6% més que el 2023. Aquesta quantitat marca el límit dels pressupostos. El càlcul del sostre de despesa s'obté a partir de l'estimació dels ingressos de la Generalitat per a l'any 2024, que l'executiu preveu que siguin un 12,5% més alts que enguany i s'enfilin fins als 31.408 milions d'euros.