Junts per Catalunya ha evitat valorar la destitució del Major Josep Lluís Trapero com a responsable dels Mossos, que s'ha confirmat aquest matí després de setmanes d'especulacions. La portaveu del partit, Elsa Artadi, s'ha limitat a expressar en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva de Junts el "màxim respecte als canvis que cada conseller decideixi dur a terme" als seus equips i persones de màxima confiança dels departaments.

 

Artadi, que ha explicat que havien conegut la destitució del Major Trapero pel vicepresident, Jordi Puigneró, ha insistit davant de les qüestions que se li han plantejat en relació amb aquest tema que són els consellers, i en aquest cas Joan Ignasi Elena, nomenat per ERC com a responsable d'Interior, els responsables dels canvis que introdueixen a la seva conselleria i, per tant, a Junts "no li correspon fer valoracions".

Per aquesta raó, Artadi s'ha limitat a desitjar el "màxim encert" a les persones que a partir d'ara hauran d'assumir el comandament del Cos de Mossos d'Esquadra, en referència a Josep Maria Estela i Eduard Sallent.

Toc al PSC

Durant la intervenció, Artadi ha valorat molt positivament la mobilització de dissabte en defensa de la immersió a l'escola. La dirigent de Junts, tot i assegurar que només la independència blindarà la llengua, ha reiterat que la defensa de la immersió no depèn només dels partits independentistes, en una al·lusió directa al PSC, a qui ha acusat d'haver "desaparegut del consens de la llengua catalana".

Artadi ha retret als socialistes que no participessin en la manifestació de dissabte per "esgarrapar quatre vots de Cs" i amb l'argument que tenien convocat el congrés del partit, amb la qual cosa han "posat el partit per damunt del país". Per tot plegat, ha emplaçat el PSC i el seu líder, Salvador Illa, que "reflexionin i tornin al que són consensos de país".

Des de Junts s'ha evitat també aquest dilluns entrar a valorar la resposta que la conselleria d'Educació, en mans del republicà Josep Gonzàlez-Cambray, ha donat a la sentència que imposa un 25% de classes en castellà. La portaveu s'ha limitat a subratllar que el Govern ha de protegir les escoles i els equips docents. "Ja vam parlar de blindatge, protecció en l'àmbit legal i funcional, de les escoles perquè puguin seguir fent el seu projecte educatiu amb la tranquil·litat que és l'escola catalana el model que defensem", ha subratllat en ser interrogada sobre les escoles que han anunciat que no compliran les exigències dels tribunals sobre el 25% d'ensenyament en castellà.

Denúncia contra Casado

El que sí que ha recordat Artadi és que dissabte Junts va presentar una querella per delicte d'odi i falsedats contra el líder del PP, Pablo Casado. Ha recordat que la immunitat parlamentària només cobreix declaracions en seu parlamentària o en campanya electoral i que la sala segona del Tribunal Suprem haurà de decidir sobre l'admissibilitat a tràmit de la querella i si demanarà o no el suplicatori al Congrés.

Davant la insistència dels populars en les seves acusacions ha advertit que Junts no deixarà "cap mentida sense resposta", i reaccionarà davant cada declaració que faci el PP sobre l'escola catalana, el seu professorat o els membres de Junts. "Hem d'aturar aquestes fake news que intenten guanyar quatre vots amb mentides", ha denunciat.

Finalment, Artadi ha exigit de nou al govern de Pedro Sánchez que compleixi amb l'esmena de Junts que es va aprovar al Congrés sobre els pressupostos per mantenir els fons Covid i que en el cas de Catalunya representarien rebre 1.600 milions d'euros, que "són imprescindibles per a la recuperació econòmica".

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa d'avui.