A la segona tampoc va la vençuda. El ple del Parlament ha tornat a evitar demanar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que se sotmeti a una qüestió de confiança. Malgrat que la CUP ha advertit per activa i per passiva que no s'està complint l'acord d'investidura amb ERC, i la crisi entre els socis de Govern que ha llançat Junts a una consulta interna per decidir sobre la seva continuïtat a l'executiu, el cap de l'executiu ha pogut tornar a respirar alleugerit. De fet, la moció presentada pels anticapitalistes estava sentenciada a mort des d'un principi pel posicionament dels partits, i finalment ha estat tombada contundentment. La CUP s'ha quedat sola votant a favor de la iniciativa, mentre que Junts s'ha abstingut juntament amb Vox i Ciutadans, i ERC, PSC i comuns han votat en contra.

Junts és precisament la formació que va avivar aquesta discussió quan, durant la primera jornada del debat de política general de la setmana passada va amenaçar Aragonès de sol·licitar una qüestió de confiança si no es complia l'acord de Govern. Però la portaveu de Junts, Mònica Sales, ha justificat l'abstenció del seu grup precisament per la votació que travessa el partit aquest dijous i divendres, i que "té relació directa amb el contingut de la moció". A més, ha aprofitat per reivindicar el procés intern. "Enfront qui creu que és una mostra de debilitat, no tenim cap dubte que és un exercici de fortalesa democràtica. Junts som el partit de les paperetes i les urnes, i nosaltres prediquem i apliquem". També ha anunciat que el seu grup "actuarà de manera coherent i conseqüent" un cop es coneguin els resultats de la consulta.

La CUP critica ERC, qui li allarga la mà

Per la seva banda, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha aprofitat la seva intervenció per denunciar que els republicans no han complert l'acord d'investidura pactat amb els anticapitalistes, i acusant-los d'haver-lo convertit en "paper mullat". També ha carregat contra l'executiu d'ERC i Junts, subratllant la manca de confiança que reuneix Aragonès. "Això és governar bé? Sabem que la moció no prosperarà, però el país necessita saber quin programa té el Govern i quins suports té". La diputada republicana Meritxell Serret s'ha limitat a reivindicar el que considera que són els compromisos que s'han complert de l'acord d'investidura, i allargant la mà a la CUP, "grup prioritari per les polítiques transformadores". En aquesta línia, ha volgut convidar, un cop més, els cupaires a negociar els pressupostos.

La resta de formacions no han evitat les seves crítiques a l'executiu, però igualment no han compartit el seu 'sí' a la proposta. Des del PSC, s'han preguntat si la sessió d'investidura "va ser un teatre" perquè Aragonès ja no té el suport ni de Junts ni de la CUP, i han lamentat que és el president de la Generalitat qui acaba perdent "credibilitat". I pels comuns, la moció tan sols "constata la realitat d'una majoria parlamentària enterrada i una relació entre els socis del Govern que no té més recorregut", però han rebutjat ser "còmplices" d'una iniciativa que tan sols vol "arreglar l'error" que van cometre els cupaires en investir un Govern amb consellers de Junts.

Segon rebuig de Junts

Aquesta ha estat la segona proposta que Junts no aprofita per instar el president de la Generalitat a sotmetre's a una qüestió de confiança. Malgrat l'avís de la primera sessió del debat de política general, la formació va votar divendres en contra d'una resolució presentada pel Partit Popular i que finalment només va rebre el vot favorable dels conservadors. De nou, i a l'espera de conèixer els resultats definitius de la consulta interna en menys de 24 hores, els de Jordi Turull i Laura Borràs han apostat per una abstenció i evitar així posicionar-se.