Fins a tres cops se li ha hagut de preguntar a la portaveu de Junts, Elsa Artadi, sobre la quantitat que ha aportat Junts per cobrir les fiances dels exmembres del Govern a qui el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d'euros. Però no hi ha hagut resposta. Artadi s'ha emparat en la necessitat d'evitar les picabaralles entre partits independentistes i en les crides a un "front comú antirepressiu" per evitar especificar quina ha estat l'aportació del seu partit en els avals que es van presentar divendres davant del Tribunal de Comptes per evitar l'embargament dels excàrrecs de la Generalitat encausats.

La polèmica va començar divendres, després que ERC va donar a conèixer que havia cobert amb 2,1 milions d'euros les fiances dels membres del govern 2016-2017, la qual cosa incloïa no només els republicans Oriol Junqueras i Raül Romeva sinó també Carles Puigdemont.

Aquesta revelació va provocar irritació a Junts, que va replicar que, atès que les fiances s'han de cobrir de manera solidària i el més afectat era Raül Romeva, ERC s'havia limitat a "salvaguardar la responsabilitat solidària" que recau sobre el qui va ser conseller d'Exteriors i no havia presentat cap aval individualitzat ni s'havia posat en contacte amb Puigdemont.

No només això, Junts va informar a través d'un comunicat que s'havien presentat també 3,335.143 milions per cobrir la resta de les fiances, corresponents al govern del 2011-2015. Aquí, però, no específicava d'on provenien aquests avals.

El dia anterior el qui va ser president del Govern entre 2011 i 2015, Artur Mas, havia anunciat que presentaria el seu domicili com aval, igual com havia donat a conèixer també el conseller Andreu Mas Colell que també hauria avalant la fiança amb propietats personals.

Junts no concreta

Això no obstant, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva d'aquest dilluns, Artadi ha evitat concretar quina havia estat l'aportació de Junts.

"No entrarem en aquest debat", ha insistit cada cop que se li ha preguntat a més de limitar-se a "lamentar la discrepància i picabaralla" i assegurar que no tenien cap voluntat d'allargar la polèmica perquè la resposta a la repressió ha de ser un front comú més enllà dels partits.

Pressupostos

Els pressupostos han estat el segon tema que ha destacat Junts de la reunió de l'executiva. Artadi ha subratllat que Junts està "llunyíssim de dir que sí als pressupostos" i ha fet de nou una crida a un front comú independentista al Congrés per aquesta negociació atès que "seria un error negociar separadament Junts, ERC i la CUP".

"Que realment els nostres vots serveixin per alguna cosa i no només per falses expectatives que no porten enlloc", ha reclamat.

Artadi ha situat com a línies vermelles de la negociació aconseguir fons addicionals per al sector sanitarri i participar en la cogestió dels fons europeus, però ha assenyalat també la necessitat de recuperar els incompliments en inversions en infraestructures i la protecció de la llengua amb la nova llei de l'audiovisual.

Totes aquests qüestions estaran presents en les reunions que ha anunciat que ja tenen agendades amb ERC i la CUP per abordar aquestes negociacions.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa d'aquest dilluns / Julio Díaz