Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha pagat dos dels gairebé cinc milions i mig d'euros que el Tribunal de Comptes reclama com a fiança a la trentena d'ex-alts càrrecs de la Generalitat expedientats per l'acció exterior del Govern durant els anys 2011 i 2017 per promocionar el procés independentista. Fonts d'ERC han explicat que, en concret, els dos milions abasten tots els ex alts càrrecs que van estar al Govern entre el 2016 i el 2017. Les mateixes fonts han indicat que altres afectats estan dipositant béns immobles per avalar la fiança, malgrat que hi ha dubtes sobre si es podran aturar els embargaments "vista l'arbitrarietat i la celeritat" amb què actua el Tribunal. ERC fa una "crida a la solidaritat" per completar tot l'aval.

El partit republicà considera "un escàndol" i "vergonyosa" l'actuació del Tribunal de Comptes, òrgan "polititzat" del qual, precisament, el dijous se'n va anunciar la renovació dels càrrecs amb el mandat caducat des del juliol en virtut d'un pacte de PSOE i PP. Els republicans acusen aquest organisme de perseguir el moviment independentista amb una "cacera econòmica sense precedents", fet que considera "una forma més de repressió i fins i tot d'extorsió econòmica".

També considera "molt greu" que l'òrgan actuï "sense acceptar cap termini" per dipositar els pagaments i veu "inacceptable i vergonyós" que els embargaments siguin imminents, tal com va ordenar el dijous el Tribunal després de rebutjar l'aval de les fiances a través de l'Institut Català de Finances (ICF), en una decisió que serà recorreguda pel Govern.

Actuar "amb celeritat"

Davant d'aquest escenari, ERC "s'ha vist obligada a actuar amb la màxima celeritat". Per evitar "l'afectació personal i familiar de desenes de persones", el partit, "amb un gran esforç de l'organització i la militància", ha pagat dos dels gairebé cinc milions i mig que exigeix el tribunal. Es tracta de la part corresponent a les despeses imputables a "totes les persones que van tenir responsabilitats de govern entre el 2016 i el 2017", entre els quals el president a l'exili, Carles Puigdemont.

ERC lamenta que que altres afectats "estan dipositant béns immobles" amb l'objectiu d'evitar l'afectació personal (aquest dijous un altre dels afectats, el 129è president de la Generalitat, Artur Mas, s'expressava en aquest sentit), però els republicans tenen dubtes sobre si aquesta maniobra podrà servir per aturar els embargaments, "vista l'arbitrarietat i la celeritat" amb què actua el Tribunal.

Per tot això, Esquerra Republicana ha fet una "crida a la solidaritat" per poder fer front a "aquest nou atac venjatiu" que, de retruc, és "un atac a tot el moviment independentista".

 

Imatge principal: El president Pere Aragonès; el líder d'ERC, Oriol Junqueras; i la portaveu de la formació republicana, Marta Vilalta, a l'ofrena floral al president Lluís Companys. ACN.