ERC intenta evitar l'oposició de Junts. El grup parlamentari dels republicans no s'ha sentit còmode amb una moció presentada pels de Borràs i Turull, i ha presentat esmenes per intentar modificar el seu redactat. El text presentat per Junts, i que es votarà aquest dijous a última hora del ple del Parlament, conté un únic punt, i en el qual es demana que la cambra catalana constati, o no, "la pèrdua de confiança de la majoria parlamentària que va permetre la investidura del president de la Generalitat a l'inici de la legislatura". Un punt, doncs, que tan sols evidencia la direcció que ha pres Junts des del trencament de l'executiu fa ara un mes, marcada per la voluntat de falcar-se en l'oposició i fer palesa la solitud en què es troba el Govern de Pere Aragonès a la cambra.

Però, per intentar fer caure l'estratègia dels seus antics socis, ERC pretén modificar aquest únic punt, de manera que la formulació del text canviï i aconseguir així que el Parlament tan sols constati "un canvi en la configuració del Govern de la Generalitat després de la decisió de Junts per Catalunya de sortir del Govern de coalició format a l'inici de la legislatura". Una estratègia, doncs, que intenta segrestar la voluntat de Junts d'evidenciar la seva oposició a ERC i contraatacar per tal d'assenyalar directament els exsocis a culpables del trencament de l'executiu. A més, s'eliminaria qualsevol referència a la "pèrdua de confiança" d'Aragonès que conté el text original. El grup parlamentari de Junts ha de decidir si accepta o rebutja aquesta modificació, que previsiblement caurà i es votarà la formulació original.

D'altra banda, ERC també ha volgut presentar dues esmenes més, les quals no alteren el punt existent, sinó que en suma dos més. El primer pretén que el Parlament constati la necessitat de treballar per "construir acords, forjar majories i desplegar polítiques útils per a la ciutadania", especialment en el context "de complexitat i incertesa" actual. El segon vol que la cambra percebi que, malgrat els canvis en la configuració del Govern, "continuen vigents" els resultats electorals del 14-F, pels quals es va obtenir un 52% de suports als partits independentistes, la qual cosa els republicans consideren "l'enèsima mostra de la voluntat d'una majoria social catalana per un estat propi".

"Voluntat constructiva i propositiva"

El Parlament celebra aquesta setmana un nou ple en el qual aquesta serà un dels principals elements d'interès, ja que servirà per exhibir un cop més quin és el nou rol de Junts a la càmara, espai en què pot construir l'oposició contra el Govern monocolor d'ERC, com ja ha fet en diverses ocasions al llarg de les darreres setmanes. Ara bé, malgrat això, el grup parlamentari republicà ha explicat que les seves propostes per modificar el text que ha presentat Junts tan sols es fan amb "voluntat constructiva i propositiva", i no per tal de fer tombar l'estratègia dels de Borràs i Turull.