L'acord estratègic es consolida cada dia que passa com el gran escull que dificulta el pacte entre Esquerra i Junts per al nou Govern. La coordinació en els diferents àmbits, el Consell per la República, la direcció col·legiada i, sobretot, la resposta de l'independentisme en cas que acabi descarrilant la taula de diàleg amb l'Estat s'havien situat com a qüestions que calia prioritzar en la negociació però que han acabat quedant apartades davant de la necessitat d'avançar.

El programa de Govern va prenent forma —i gruix— amb els grups de treball sobre temàtica social, econòmica i institucional, i els negociadors consideren que tampoc hi ha d'haver un problema en l'organigrama i el repartiment de les responsabilitats del nou executiu. ERC vol reformular el Govern amb la creació de tres noves conselleries —Universitats, Igualtat i Acció pel Clima— i una distribució de set departaments per a cada soci. Junts, que aposta per girar l'acord de repartiment de l'anterior legislatura, assegura que en breu donarà resposta als republicans.

Acord d'estratègia

No passa el mateix, però, amb la carpeta d'estratègia. I aquest és un dels punts que va ocupar la reunió de dimarts a Lledoners. Els republicans no amaguen els recels en aquest tema, que concentren en el Consell per la República, i en l'advertiment que un govern presidit per Pere Aragonès no acceptarà cap mena de tutela des de Waterloo.

Junts, que ha encaixat malament l'ofensiva republicana contra el Consell, nega que existeixi cap voluntat de tutela i que així ho demostren les propostes que han plantejat, de la mateixa manera que tampoc l'òrgan col·legiat, que integraran partits i entitats independentistes, ha de servir per tutelar l'executiu.

Pilota per a ERC

En qualsevol cas, fonts de Junts afirmen que la pilota és ara a la seu d'Esquerra perquè, segons asseguren, tenen pendent de resposta des de fa dues setmanes un document sobre proposta estratègica que van lliurar als republicans en la reunió del 19 d'abril, on s'inclou, a banda de l'estratègia de coordinació, una proposta per concretar l'escenari posterior a un hipotètic fracàs de la mesa de diàleg amb l'Estat.

Fonts del partit de Puigdemont sospiten que l'estratègia d'Esquerra és intentar evitar un compromís en relació a aquesta resposta. De fet, és en el capítol estratégic on es concentra una major distància entre les propostes d'ERC, que aposta per la taula de diàleg amb l'Estat, i Junts, que va defensar durant la campanya del 14-F l'enfrontament institucional i el desbordament del marc estatutari.

El temps s'esgota

En qualsevol cas, tant ERC com Junts són conscients que el temps per a la negociació s'esgota, ja queda menys d'un mes per consumir el termini abans que el Parlament es dissolgui si no hi ha un nou president. Precisament, Aragonès ha aprofitat aquest matí la intervenció a la sessió de control al Parlament per reblar la pressió a Junts. El diputat i negociador republicà Sergi Sabrià ha insistit en declaracions a TV3 que si el dia 1 de maig no hi ha un acord de Govern ferm s'obriran a altres opcions.

També des de Junts s'adverteix que el marge és cada cop més estret, per la qual cosa s'apressa els republicans a evitar el desgast que comporta el creuament de declaracions i concretar la resposta també a la proposta estratègica.

 

A la imatge principal, Aragonès s'acomiada dels negociadors d'ERC i Junts a les portes de Lledoners aquest dimarts / Eva Parey