Feia més de dos mesos que Pere Aragonès no compareixia al Parlament. Aquest dijous hi ha tornat, encara en qualitat de vicepresident en funcions de president. De substitut. Durant la sessió de control ha volgut redoblar la pressió sobre Junts per Catalunya perquè no s'allargui més la materialització de l'acord per investir-lo. "Cal posar en marxa el govern el més aviat possible", ha repetit, aquesta vegada des de la solemnitat del seu escó. Els junters no s'han donat per al·ludits. "Malgrat estar en funcions, el govern governa", ha remarcat el seu cap de files a la cambra catalana, Albert Batet. 

L'estira i arronsa de la negociació s'ha traslladat a l'hemicicle, això sí, sense exabruptes entre els socis. Sense més retrets que els habituals. El més contundent ha estat Josep Maria Jové. Aprofitant el seu torn per preguntar a Aragonès, el president del grup parlamentari d'ERC -i membre de l'equip negociador- ha entrat de cara a barraca. "Voldríem que aquesta fos la sessió d'investidura, o encara millor, del nou govern", ha manifestat. Seguint la línia marcada per la cúpula republicana ja fa un parell de setmanes, ha lamentat que "no té sentit" que no s'avanci per formar govern i ha recordat Junts -sense esmentar-los- que "no valen excuses". "No volem ni esgotar ni jugar amb els terminis", ha advertit, tot convidant a segellar l'acord "aquesta setmana millor que la que ve". 

Aragonès ha subratllat la "necessitat de posar en marxa" el consell executiu. I ha acompanyat el preg d'una radiografia de les crisis que viu Catalunya per evidenciar la urgència d'un govern en plenes facultats, que deixi de ser provisional set mesos després. El 12,9% d'aturats, el risc d'aprofundir en les desigualtats, retornar la seguretat i la confiança als joves, treure la gent gran de l'aïllament provocat per la pandèmia, posar les bases del nou model productiu i resoldre el conflicte amb l'Estat. Són alguns dels elements que ha destacat l'encara vicepresident. 

Fonts del partit de Junqueras reconeixen a ElNacional.cat que donen per fet que no es tancarà res definitiu abans de dissabte. "És impossible, queda molta feina per fer", apunten. Conscients d'aquesta realitat, confirmen que pressionaran Junts per, com a mínim, anunciar un principi d'acord abans de dissabte, que salvi d'alguna manera L'ultimàtum que van posar fa uns dies. 

Des de Junts, però, fan oïdes sordes al "tenim pressa" d'ERC. Durant la seva intervenció, Albert Batet ha posat exemples que, des del seu punt de vista, demostren que encara que estigui en funcions, l'executiu té marge de maniobra. Concretament s'ha referit a "l'acord històric per condonar el deute a famílies vulnerables que pateixen pobresa energètica" o la campanya de vacunació que ha permès posar ja "més de dos milions de dosis". 

 

Critica compartida a Sánchez

Més enllà dels tempos de la negociació, ERC i Junts han coincidit a denunciar l'actitud del govern espanyol en la gestió dels fons europeus. Aragonès ha denunciat que "la cogovernança -promesa per Pedro Sánchez- no s'està fent realitat". En aquest sentit, ha criticat que el president espanyol presenti aquest divendres a Europa un pla que no ha consultat abans amb els governs autonòmics. "És greu", ha conclòs, advertint que "no pot passar que el pla Marshal quedi aturat per la burocràcia de l'Estat". 

Illa demana un pas al costat

Al seu torn, els comuns i el PSC han volgut furgar en les discrepàncies existents entre ERC i Junts. El socialista Salvador Illa ha emplaçat Aragonès a "fer-se a un costat" i deixar que ell s'hi posi. "Cada dia que passa s'afebleix més la seva autoritat", ha sentenciat. 

Els comuns no perden l'esperança

Més constructius han estat els comuns. David Cid ha insistit que mantenen la "mà estesa" a ERC perquè consumi el divorci amb Junts i es llanci als seus braços per compartir govern d'esquerres. "És moment de mirar als ulls als ciutadans i dir-los que no s'entenen". "Té l'opció de ser el president d'un govern de transformació, no sigui el president d'un govern de la resignació". 

Pel que fa a la CUP, els anticapitalistes mantenen l'estratègia d'estirar Aragonès cap a l'esquerra. Eulàlia Reguant li ha retret els ajuts aprovats per la Generalitat a la cadena de gimnasos DIR, "vinculat a l'antiga convergència", mentre aquest divendres es desnonarà el gimnàs popular de Sant Pau i l'esport de base "malda per rebre ajuts". 

Aquest dijous els equips negociadors d'ERC i Junts tornaran a reunir-se. Sobre la taula, el gran escull, com unificar l'estratègia per avançar cap a la República

A la imatge principal, Aragonès vota al Parlament. / EFE