L'aposta de Junts pels Jocs d'Hivern 2030 s'està convertint en un clar indicador de la voluntat del partit de Carles Puigdemont de marcar perfil dins del Govern més enllà de la reivindicació independentista. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha insistir aquest matí que hi ha un compromís inequívoc de legislatura en relació a aquest tema i ha assegurat que Junts "garantirà que el Govern de Catalunya impulsi la candidatura de Barcelona-Pirineus". Sànchez ha recordat que dijous vinent els responsables institucionals del projecte, entre els quals el president, Pere Aragonès, han d'explicitar l'aposta per aquesta projecte.

El secretari general de Junts ha assegurat que té "el compromís" d'Aragonès per impulsar els Jocs. Ho ha fet des de les Terres de l'Ebre i a preguntes dels periodistes després de la polseguera provocada per una esmena sobre aquest tema que Junts havia presentat el dia anterior al Parlament en el marc d'una moció del PSC sobre la situació de sectors econòmics. L'esmena es va acabar aprovant però amb l'abstenció d'ERC.

Esmena al Parlament

Segons el text aprovat ahir, el Parlament insta el Govern a "presentar la candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus a celebrar l'any 2030, d'acord amb els criteris de sostenibilitat mediambiental màxima i d'aprofitament de les instal·lacions esportives ja existents, mitjançant mecanismes participatius que tinguin en compte totes les sensibilitats territorials".

L’esmena va ser presentada pel diputat Ramon Tremosa, que va assegurar que els Jocs serien una oportunitat per reequilibrar el país i “un magnífic aparador per ajudar a posicionar els Pirineus catalans a tot el món com un tresor natural, cultural, patrimonial i esportiu”.

ERC: Consulta al territori

ERC va replicar que l'esmena quedava "molt curta" i va insistir en el compromís de fer una consulta "per fer uns Jocs Olímpics en cas que el territori així ho vulgui".

La divergència del vot no només no va molestar Junts sinó que va fer pública una nota de premsa per explicar la seva esmena i recollint la intervenció de Tremosa.

Aquest matí, Jordi Sànchez ha insistit que el compromís del Govern és molt clar i inequívoc per impulsar la candidatura de Barcelona-Pirineus. Ha reiterat que serà un projecte respectuós amb l'entorn i amb una dimensió clarament transfronterera que donarà "potència com a país" i ajudarà la vegueria de l'Alt Pirineu.

Límit, dijous

Dijous de la setmana vinent, 15 de juliol, acaba el termini acordat amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) per signar les cartes de suport a aquest projecte que haurà de rubricar Aragonès, així com el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president del govern d'Aragó, Javier Lambán, a més del president del COE, Alejandro Blanco.

La raó és que Blanco viatjarà dijous a Tòquio i participarà a l'Assemblea del Comitè Olímpic Internacional on té intenció d'exposar el suport institucional amb què compta la proposta de Barcelona-Pirineus.

Suport de Moncloa i món econòmic

Pel que fa el Govern espanyol, Pedro Sánchez va aprofitar la reunió que va mantenir amb el president de la Generalitat a la Moncloa dimarts de la setmana passada per garantir el seu suport als Jocs d'Hivern, i així ho va explicar en la roda de premsa posterior la ministra portaveu, María Jesús Montero.

Aquest recolzament públic es va produir després que des de Catalunya entitats com el Cercle d'Economia o Foment del Treball hagin defensat el projecte dels Jocs d'Hivern com una via per dinamitzar l'economia i les infraestructures del país.

 

A la imatge principal, una competició de salts d'esquí / Efe