ERC i Junts per Catalunya han registrat una sèrie de preguntes al govern espanyol al Congrés i Senat qüestionant la retransmissió a TVE del partit entre Espanya i Kosovo, en la qual afirmen que es van usar "subterfugis per evitar esmentar el país al qual representaven els jugadors de Kosovo". I és que la retransmissió va ser un autèntic esperpent de la RFEF i de La 1 .

Davant de les amenaces de la Federació de Futbol de Kosovo de no disputar el partit contra Espanya si no es respectaven els seus símbols, com la bandera i l'himne, des del govern espanyol es va assegurar que no hi hauria impediments, ja que es tractava simplement d'un partit de futbol. El que no van dir és que utilitzarien totes les martingales possibles per faltar a la seva paraula.

I és que les banderes d'Espanya i de Kosovo van ser substituïdes al videomarcador de l'estadi de La Cartuja de Sevilla pels escuts d'ambdues federacions. L'himne de Kosovo, en canvi, sí que va sonar per la megafonia. Això sí, la presentació va ser "els himnes del partit", quan l'habitual és presentar els himnes per separat, anunciant el país que representen. A més, al marcador televisiu, Espanya es va escurçar com ESP, en majúscules, mentre que Kosovoes va quedar en kos, en minúscules. Per si fos poc, es va decidir no anomenar en cap moment "Kosovo".

Les peticions de Junts

Davant això, JxCat ha registrat a la Mesa del Congrés diverses preguntes sobre aquest tema, en considerar que en la retransmissió va haver-hi "manipulacions periodístiques" amb l'objectiu de "menysprear el combinat nacional kosovar per raons polítiques". Espanya és un dels cinc països de la Unió Europea que no reconeix la sobirania de Kosovo, declarada unilateralment el 2008.

"Va ser un numeret que ens ha avergonyit a tots. Volem saber noms i cognoms dels responsables i el per què d'aquesta cobertura esviaixada", ha criticat la diputada de la formació al Congrés Míriam Nogueras.

miriam nogueras junts congres - EFE

Imatge: La diputada de Junts al Congrés, Miriam Nogueras / EFE

Les preguntes escrites que JxCat formula al govern espanyol són sobre la identitat de l'encarregat de dissenyar la cobertura informativa de la trobada, així com per l'estratègia de comunicació d'un partit en el qual la formació creu que "es va alterar el marcador facilitat pel senyal internacional del partit, de manera que les inicials de Kosovo es mostressin en minúscules". També s'interessa sobre el motiu pel qual els periodistes de la televisió pública "van evitar tota referència a la 'selecció de Kosovo', en un clar exercici de manipulació periodística", diuen.

 

Les preguntes dels republicans

En altres preguntes registrades al Senat, ERC també es refereix a la manera en què els comentaristes van parlar de la selecció kosovar: "Creu el govern que parlar de Federació de Futbol de Kosovo o territori de Kosovo per evitar dir Kosovo no li resta serietat internacional?", demanen. I afegeix que "si el govern no considera Kosovo un estat independent però sí que ha jugat un partit oficial FIFA contra ells, es planteja el govern reconèixer l'oficialitat de les seleccions catalana i basca?".

La Federació de Futbol de Kosovo (FFK) va informar el passat 10 de març que se celebraria amb normalitat després que se'ls assegurés que s'aplicarien les normes de la UEFA i la FIFA per a partits oficials, la qual cosa implica que podrien usar els seus símbols nacionals. 

Imatge principal: Gabriel Rufián (ERC) davant Pedro Sánchez i Carmen Calvo al Congrés / EFE