“Els jutges i la policia la van fer molt grossa i les clavegueres de l’Estat van tenir la seva gran festa i els seus minuts de borratxera: tota la gent que va participar d’aquests excessos ha de venir al Congrés a donar la cara” i “no deixarem de demanar que compareguin aquells que pensem que puguin esclarir tots els dubtes que hi ha respecte a tots els temes”. Són paraules d’Eduard Pujol, diputat de Junts, i Teresa Jordà, diputada d’ERC, a la sortida de la constitució de les comissions d’investigació sobre l’Operació Catalunya i sobre la veritat dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017 (que van registrar Junts i el PNB) i sobre l’espionatge de Pegasus a líders polítics, activistes, advocats i periodistes (que va impulsar ERC). Totes tres van ser fruit dels pactes de Junts i ERC amb el PSOE, cadascú per la seva banda, per donar suport a Francina Armengol com a presidenta del Congrés. Avui en dia, l’objectiu dels partits independentistes continua sent clar: que tothom qui tingués o tingui responsabilitats comparegui al Congrés per donar la cara.

Des d’Esquerra Republicana, Teresa Jordà ha deixat clar que demanaran que vinguin a la Cambra Baixa “tots aquells que puguin aportar llum, siguin jutges, polítics, advocats o sigui qui sigui” i ha assegurat que no els “tremolarà el pols” per posar tots aquests noms a la llista. Per part de Junts, Eduard Pujol ha posat en relleu que el pas d’avui és “la primera pedra d’un exercici per escatir la veritat”, enfront d'un sistema que “té por a la veritat” i ha subratllat que, veient “els excessos, les barbaritats i les atrocitats que es van arribar a fer en nom de no se sap què”, no poden “mirar cap a una altra banda”. “Els jutges, les clavegueres i els policies van intentar fer política i hem de saber perquè ho van fer i com ho van fer. Qui l’ha fet l’ha de pagar”, ha conclòs.

Les tres iniciatives van rebre llum verda el desembre amb el vot favorable dels 178 diputats del PSOE, Sumar, Esquerra, Junts, Bildu, el PNB, Podemos i el BNG i l’abstenció de Coalició Canària, que sí que va votar a favor de la referent a Pegasus. Després que el Congrés acceptés crear-les, calia constituir-les. I aquest és el tràmit que s’ha saldat aquest dimecres, amb l’elecció de la presidència i la mesa de cadascuna d’elles. El PSOE presidirà la de l’Operació Catalunya (amb María Luz Martínez) i la de Pegasus (amb Luis Carlos Sahuquillo), mentre que Sumar ostentarà la presidència de la del 17-A (amb Txema Guijarro). Les tres presidències han rebut el suport dels partits que van facilitar la investidura de Pedro Sánchez, mentre que Vox ha votat els seus propis candidats i el PP no ha votat. A partir d’aquí, els grups parlamentaris hauran de negociar i acordar el pla de treball i les compareixences que demanen. Un dels noms que hi ha sobre la taula és el de l’expresident espanyol, Mariano Rajoy, al centre de la diana pels papers de l’Operació Catalunya. En els tres casos, s’ha convocat la mesa i els portaveus de la comissió per a demà mateix, dijous 29 de febrer, per començar a dissenyar els procediments. De moment, els grups tenen temps fins al 12 de març per proposar el seu pla de treball i la seva llista de compareixents.

Dues presidències del PSOE i una de Sumar

D’entrada, la Comissió d’Investigació sobre l’anomenada “Operació Catalunya” i les actuacions del Ministeri de l’Interior durant els governs del Partit Popular en relació amb les presumptes irregularitats que vinculen alts càrrecs i comandaments policials amb l’existència d’una trama parapolicial estarà presidida per María Luz Martínez, diputada del PSOE per Palència. El representant d’ERC serà Gabriel Rufián (amb Teresa Jordà de substituta) i la de Junts, Míriam Nogueras.

En segon lloc, el president de la Comissió d’Investigació sobre el dret a saber la veritat i les implicacions derivades dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017 serà Txema Guijarro, diputat de Sumar per Alacant. Gabriel Rufián serà el portaveu d’ERC (i Francesc Marc-Álvaro el substitut) i Pilar Calvo, la portaveu de Junts (amb Eduard Pujol de número dos). Després de ser elegit, Guijarro ha posat en relleu el “repte clau” que tindrà la comissió per “aportar llum” a un sector de la ciutadania que “demana veritat i responsabilitat”.

Finalment, Luis Carlos Sahuquillo, diputat del PSOE per Cuenca, serà el president de la Comissió d’Investigació sobre l’espionatge i intromissió a la privadesa i intimitat, a través del codi maliciós Pegasus i Candiru, a líders polítics, activistes, advocats, periodistes, institucions i els seus familiars. El representant titular d’ERC serà Gabriel Rufián (amb Pilar Vallugera en cas d’absència) i la de Junts serà Míriam Nogueras (amb Eduard Pujol de substitut).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!