ERC ha arribat a un acord amb el PSOE i votarà a favor de la candidata Francina Armengol per a la presidència del Congrés. Així ho ha anunciat en roda de premsa el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, abans que comenci la constitució del Congrés dels Diputats i el Senat. Segons un comunicat emès per ERC, el pacte inclou l'oficialitat del català a les institucions estatals i europees i investigar a través d'una Comissió d'Investigació el cas Pegasus. 

 🔴 Votació de la Mesa del Congrés, DIRECTE | Constitució de les Corts Generals

Concretament, han acordat l'elaboració d’una llei orgànica perquè el català sigui llengua plenament oficial en totes les institucions de l’Estat (inclosa la justícia) i d’ús des de la primera sessió plenària al Congrés. L'acord també inclou la culminació dels acords per a l’ús de la llengua catalana a les institucions europees, a més dels recursos pressupostaris necessaris per a la protecció del català i altres llengües oficials de l’Estat. També la creació d’una comissió d’investigació per l'espionatge polític Pegasus

ERC elimina una menció a una possible llei d'amnistia d'un comunicat inicial sobre el pacte

En un primer comunicat enviat a la premsa, ERC ha anunciat que l’acord implicava el compromís de l’Estat "amb la fi de la repressió relacionada amb l’1-O contra l’independentisme per les vies legals necessàries, entre elles una llei d’amnistia". Tanmateix, els republicans han editat el missatge i eliminat la menció a la llei d’amnistia en el comunicat final.

Negociació in extremis

En roda de premsa, el diputat d'ERC Gabriel Rufián ha assenyalat que les condicions negociades eren "imprescindibles" per votar a favor de la presidència de Mesa del Congrés proposada pel PSOE. El portaveu republicà ha insistit que la negociació per la investidura "és un altre procés i una altra negociació". I ha detallat que la negociació per la Mesa no s'ha tancat fins a primera hora d'aquest dijous.

Sobre la desjudicialització del conflicte, Rufián ha defensat la taula de diàleg com a via i ha recordat que ERC "va aconseguir que per primer cop el govern espanyol reconeixés el conflicte polític". "Abans parlaven de conflicte de convivència, no reconeixien una cosa que tothom sabia que existeix: un conflicte polític entre Catalunya i l'Estat", ha apuntat.

Pel que fa a l'amnistia, Rufián ha afirmat que "la millor manera de començar de zero és netejar el tauler i, sobretot, per aquells que l'únic que han fet és deixar que la gent voti".

Finalment, demanat per si la proposta dels socialistes d'escollir Francina Armengol com a presidenta de la Mesa ha facilitat la negociació, Rufián ha remarcat que "no ha influït en res".