Les bases de Junts i ERC han arribat a un acord per governar plegats a Sant Cugat del Vallès. L'entesa, que es va ratificar aquest dilluns al vespre, permet integrar els 4 representants d'ERC al govern de Junts liderat per l'alcalde Josep Maria Vallès, sumant un total de 13 membres que els doten de majoria absoluta al ple. D'aquesta manera, ERC torna al govern que ha presidit en els darrers 4 anys de la mà de la ja exalcaldessa Mireia Ingla, en aquella ocasió gràcies a un pacte amb PSC i CUP per desbancar, precisament a Junts.

Proximitat ideològica entre ERC i Junts

Junts i ERC han fet efectiu aquest dimarts l'acord per governar plegats a Sant Cugat del Vallès, deixant de banda les diferències que en el mandat passat van fer impossible l'entesa. La primera i segona força en nombre de vots han apropat posicions per proximitat ideològica i un cop han posat sobre la taula els seus eixos programàtics. Tot i ser un govern sobiranista, l'alcalde, Josep Maria Vallès, assegura que l'entesa respon als interessos merament locals: "Pot tenir transcendència, però no hem fet el pacte pensant més enllà", ha detallat en la presentació de l'acord. L'executiu tindrà 4 tinències d'alcaldia, una de les quals recaurà en l'exvicepresident del Govern Jordi Puigneró, i un comissionat per a persones amb discapacitat.

L'efecte del 28-M a l'ajuntament de Sant Cugat

Junts ha recuperat l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès, després de guanyar les eleccions del passat 28 de maig. Josep Maria Vallès va ser elegit alcalde amb els 9 vots de la seva formació, sense comptar a priori amb la majoria absoluta de 13 regidors. Junts va guanyar les eleccions amb el 28,21% dels vots i 9 regidors, els mateixos que el 2019, quan el tripartit d'ERC, PSC i CUP van treure-li la històrica alcaldia que tenien des dels anys 80. Entre els regidors de JxCat hi ha l'exvicepresident de la Generalitat Jordi Puigneró. Dels partits que han governat fins ara, ERC va passar de 6 a 4 regidors, el PSC de 4 a 3, i la CUP de 3 a 2. Cs, amb 3 regidors s'ha quedat fora del consistori, i han tornat a entrar el PP, amb 3 regidors, i En Comú Podem, amb 2. També ha irromput al consistori Vox, amb dos regidors.

La fins ara alcaldessa i candidata a la reelecció per part d'ERC, Mireia Ingla, ja va anunciar dos dies després dels comicis que renunciaria l'acta de regidora a causa dels mals resultats del seu partit i a la impossibilitat aritmètica de reeditar el tripartit. Ingla tancarà la llista d'ERC a Barcelona per a les eleccions vinents generals. El candidat del PSC, Pere Soler, que també ha estat primer tinent d'alcaldia, ha dimitit com a primer secretari del partit a escala local.