Josep Maria Vallès, de Junts, ha pres possessió com a alcalde de Sant Cugat aquest dissabte. Després que la formació sortís com a primera força a les eleccions municipals i la patacada d'ERC, que no han pogut arribar a cap acord per fer trontollar l'alcaldia de Junts, Vallès alça aquest dissabte la vara d'alcaldia. Així, aconsegueix per fi culminar el que va començar l'any 2019, que va deixar la direcció del TOT Sant Cugat per sumar-se a la llista de Junts per Sant Cugat, que aleshores encapçalava l'alcaldessa Carmela Fortuny.

🔴 En Directe | Constitució dels ajuntaments a Catalunya i Barcelona, DIRECTE
 

Què diuen les dades?

Josep Maria Vallès ha estat escollit alcalde amb els 9 vots de la seva formació, lluny de la majoria absoluta de 13 regidors. No obstant això, no hi ha hagut possibilitat de cap altre pacte, i fins i tot ERC i PSC, que formaven part del govern anterior i van quedar en segon i tercer lloc, s'han abstingut. En el seu discurs, Vallès s'ha mostrat predisposat a arribar a acords, com els que li han ofert ERC i PSC. Durant el ple hi ha hagut diversos crits i moments de tensió quan han intervingut els dos nous regidors de Vox.

Junts per Sant Cugat va guanyar les eleccions amb el 28,21% dels vots i 9 regidors, els mateixos que el 2019. Dels partits que han governat fins ara, ERC va passar de 6 a 4 regidors, el PSC de 4 a 3, i la CUP de 3 a 2. Cs, amb 3 regidors s'ha quedat fora del consistori, i han entrat el PP, amb 3 regidors, Vox, amb 2, i En Comú Podem, amb 2.

La fins ara alcaldessa i candidata a la reelecció per part d'ERC, Mireia Ingla, ja va anunciar dos dies després dels comicis que renunciaria l'acta de regidora a causa dels mals resultats del seu partit i a la impossibilitat aritmètica de reeditar el tripartit. Ingla tancarà la llista d'ERC a Barcelona per a les pròximes eleccions generals. Aquesta mateixa setmana ha anunciat el mateix el candidat del PSC, Pere Soler, que també ha estat primer tinent d'alcaldia. Soler també ha dimitit com a primer secretari del partit en l'àmbit local.

9 vots per assolir l'alcaldia

Tal com estava previst, Vallès és el nou alcalde de Sant Cugat del Vallès. El nou batlle n’ha tingut prou amb els 9 vots de la seva formació per assolir l’alcaldia. ERC i PSC han votat en blanc. La resta de formacions han votat el seu cap de files. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha estat present al ple.

No és casualitat. La formació recupera una de les seves alcaldies més simbòliques després que el 2019 un pacte entre ERC, PSC i la CUP posés fi a 32 anys de governs de CiU i formacions hereves del mateix espai polític. Els tres partits van baixar en nombre de regidors i això ha provocat la renúncia dels candidats d’ERC (Mireia Ingla) i del PSC (Pere Soler) que ni tan sols han agafat l’acta de regidor.

En el seu discurs, Josep Maria Vallès ha destacat que governarà promovent “diàleg i consensos” a la ciutat perquè els vots que va obtenir el 28 de maig “no són xecs en blanc”. De fet, Junts està en converses amb ERC per analitzar si és possible arribar a un pacte de govern que inclogui els republicans, per bé que l’aritmètica actual li permet governar en solitari perquè no hi ha majoria alternativa.