El gir de l'estratègia d'ERC en relació al PSC a la negociació dels pressupostos ha posat en alerta Junts. El portaveu del partit, Josep Rius, ha advertit al president, Pere Aragonès, que els seu grup parlamentari "no farà de comparsa" en aquesta negociació i reclama que el president expliqui si la intenció del seu executiu és aprovar aquest projecte amb el PSC un cop s'ha pactat també els comptes a Madrid. En cas contrari, Junts reclama al president que "deixi de marejar la perdiu, s'arremangui i negociï de veritat".

Tot i que en un primer moment, el president del partit, Oriol Junqueras, va descartar la possibilitat d'un acord amb el PSC per aprovar els pressupostos, aquest matí la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha admès els republicans mantenen "tots els escenaris oberts" amb tots els partits aqui qui negocien, és a dir, Junts, PSC i comuns. A més, Vilalta ha explicat que la voluntat del Govern és arribar els propers dies a un principi d'acord.

No actuarà de comparsa

Junts ha analitzat durant la reunió de l'executiva d'aquest matí l'estat de les negociacions. Aquesta formació retreu que les trobades que han mantingut fins ara amb el Govern s'ha limitat a reunions "mèrament tècniques", sense consellers, per la qual cosa ha emplaçat l'executiu a "accelerar" les converses.

"Sembla que el govern Aragonès ha volgut aprovar primer els pressupostos de Madrid per buscar els suports del PSC. No sabem si és així, però si hi hagués un pacte que ens ho expliqui i parem màquines perquè en cap cas Junts farà de comparsa", ha advertit Rius, que ha instat Aragonès a negociar "pensant en la centralitat del país, en clau catalana i no ens els equilibris de la política espanyola".

 

Vaga de metges

Al llarg de la roda de premsa, Rius ha expressat la preocupació de Junts davant la vaga de metges convocada pel 25 i 26 de gener, i ha assegurat que "entén la reivindicació d'aquest col·lectiu". De fet, ha assegurat que l'exconseller Josep Argimon ha advertit "sempre" que els dos grans problemes de la sanitat catalana són el finançament i la manca de professionals. “Tenim pocs metges i no se’ls retribueix degudament”, ha argumentat Rius, que ha assegurat que l'any passat és va fer un "esforç pressupotari rècord", per la qual cosa ha emplaçat el nou conseller, Manel Balcells, entomar la negociació amb els metges "amb responsabilitat per tal que es desconvoqui la vaga".

D'altra banda, Junts ha presentat aquest matí l'esmena a la totalitat de la reforma del Codi Penal, que han pactat PSOE i ERC per derogar el delicte de sedició i que, a parer de Junts, "tal i com està ara és poc més que un canvi de nom". “La reforma pactada entre PSOE i ERC per endurir els desordres públics agreujats pot representar una retallada de drets i augment de penes de presó per actuacions que són reivindicatives de moviments socials”, ha reblat Rius, recordant que entitats com AI han fet un toc d’alerta en relació a aquesta proposta de reforma del delicte de sedició.

Junts adverteix que la reforma del Codi Penal s'ha de fer amb prudència. "Fer un redactat que endureixi les penes de presó i deixar a la interpretació de la judicatura espanyola és un error, perquè és posar una catifa vermella a la repressió contra l’independentisme i contra els moviments socials", asseguren.