La diputada de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, detalla el per què considera que l'acord verbal entre Esquerra i PSOE que permetrà al govern de Pedro Sánchez tenir uns pressupostos aprovats, ha acabat sent "un fake". Els motius els publicat a través de twitter amb una explicació on situa tots els actors que han intervingut en aquesta llei de l'audiovisual que acabarà destinant cinc milions en la producció en català per a les plataformes televisives. Els altres deu, s'han d'incloure el gallec i el basc com a llengües també cooficials a l'Estat espanyol.

D'entrada, Nogueras situa el marc legal: "És un acord per cobrir expedient davant la Unió Europea, no inclou res nou que no contempli la directiva europea". D'altra banda, el desenllaç de l'acord que s'ha rebaixat respecte les primeres intencions dels republicans. D'entrada, demanaven un 6% del catàleg en català. Veient la normativa que no obliga a les plataformes internacionals establir quotes, es va optar per l'1%. Finalment, l'acord es basa en un pressupost. Nogueras ho argumenta: "Davant l’emergència lingüística del català no es poden acceptar acords de mínims i desaprofitar l’oportunitat històrica d’anar plegats els 35 escons al Congreso que (suposadament) defensem les llengües cooficials".

"Ni un euro per TV3"

I, malgrat entendre's al Govern amb una coalició entre Junts i Esquerra, Nogueras no amaga les discrepàncies que encara s'accentuen més a Madrid: "Mentrestant, ERC es queixa d’haver negociat en solitud, quan van ser ells mateixos els que van exigir al PSOE que negociés només amb ells. Era l’hora del front comú pel país". I per això lamenta que la repercussió d'aquest acord serà molt baixa: "Tot (el 100%) el finançament obtingut (1,5% del total de totes les plataformes, fins i tot Youtube) anirà exclusivament a RTVE (ni un euro per a les televisions autonòmiques. Ni un euro per TV3 La Nostra, tot per TV1 La Seva)", utilitzant el joc de paraules i les marques que s'han utilitzat històricament per fidelitzar l'audiència catalana amb TV3.

D'altra banda, Nogueras retrata la situació actual en altres països: "La contribució financera per producció en països com França, Itàlia o Àustria, és d’entre el 12,5% i el 25%. Aquí s’ha mantingut el ridícul 5% (quedant un 1% només per a les llengües cooficials). No es blinden les competències del CAC en control i supervisió de continguts en streaming. Aquest “presumpte acord” destaca fites inexistents o manipulades (els 15 milions d'euros no són exclusivament pel català, són a repartir amb eusquera i gallec, no hi haurà un 6% del catàleg “mundial” en català perquè no inclou ni Netflix, ni HBO o Disney Channel, només inclou les Ñ)". Nogueras torna a recordar els límits que té la llei marcats pel que diu Europa.

I en paral·lel al debat, la diputada de Junts situa una altra notícia que també obre el debat de l'ús del català a les escoles amb una nova sentència que obliga a una escola de Canet a fer el 25% de les classes en castellà. Cal recordar que, actualment, ja hi ha 19 centres educatius més amb aquesta condició. Per això, Nogueras critica que Esquerra recolzi els socialistes que tampoc han estat taxatius amb la immersió lingüística darrerament: "Espanya no perd ni una sola oportunitat per recentralitzar. Els mateixos amb qui se suposa s’ha arribat a un acord (no escrit) per blindar el català i la producció catalana, ahir al Parlament van votar en contra de la immersió lingüística". I conclou: "Només un Estat independent català és garantia de blindatge i progrés".

La seva reflexió ha provocat més d'una reacció. Destaca la de Sílvia Mur, formadora interna del departament d'Educació, al capdavant el conseller d'ERC, Josep Gonzàlez-Cambray. Mur respon: "Vosaltres què heu fet de forma efectiva respecte la reclamació i/o defensa la quota del català a l'audiovisual a Madrid? Ja t'ho dic... res! Ara bé... de criticar-ho tot i posar-hi pals a les rodes us n'heu fet un fart". I Nogueras ha replicat: "Que les negociacions són fake ho acaba demostrant sempre el temps. Que només el teu partit pot negociar aquesta llei és un acord que va exigir el teu partit. Dit això respecto molt que et sembli bé (a mi gens) que els negociadors vagin a mínims i sempre amb presa de pèl inclosa". 

Fotografia de portada: imatge de recurs de Miriam Nogueras