La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha carregat contra la política del "mentrestant" i ha assegurat que "molts se senten molt còmodes en ell". També ha afirmat que per a ser útil per a Catalunya cal "defensar la independència sense anar al costat del 155, dels qui no paguen i dels qui ens humilien".

Nogueras ha argumentat que, respecte a la persecució de la llengua catalana, "l'única manera de protegir-la és materialitzar la independència que vam proclamar". També ha tret pit de l'esmena que Junts "va colar" a l'executiu central de 9.000 milions d'euros sense tenir la necessitat "d'anar d'amiguismes amb el PSOE". Ja que, els socialistes "són els que batallen cada dia perquè Catalunya mai sigui un Estat independent", ha assegurat la portaveu de Junts.

 

"Ens volen vendre que l'esquerra d'avui és el nou espai de la centralitat, però els qui hem aconseguit 1.600 milions d'euros som Junts per Catalunya", ha afirmat Nogueras. "I ho hem fet sense anar al costat dels que sempre ens humilien", ha sentenciat.

Nogueras, contra ERC

Aquest any, Junts per Catalunya va intentar negociar els pressupostos amb el govern espanyol. Però, com no veien cap mena d’avenç, van decidir registrar esmena a la totalitat. La portaveu al Congrés, Miríam Nogueras, va disparar especialment contra els qui sí que facilitaran la tramitació dels comptes espanyols: ERC. Als republicans els va acusar de fer-ho novament “a canvi de res”, lliurant un “xec en blanc”, que només serveix per a mantenir Pedro Sánchez a La Moncloa sense entrebancs. Els va avisar que el seu gran acord, el català a la llei audiovisual, també és una presa de pèl.

La intervenció de Nogueras davant del ple va estar plena de missatges en clau catalana. De fet, va justificar la seva esmena “perquè Junts no donem els nostres vots a canvi de res” i ha posat el dit a la nafra: “És res el que els han donat a vostès els qui els donen xecs en blanc”. Per si no quedava prou clar, va criticar que “a canvi de res, una part del catalanisme els permet continuar amb aquesta prepotència”.

I va qualificar els pressupostos espanyols d’una “falta de respecte” als catalans, i que només serviran per a engreixar la llista d’incompliments.

La portaveu de Junts va fer referència al blindatge del català a la futura llei audiovisual estatal, acordat amb ERC. “Tots sabem que cap llei espanyola blindarà el català, perquè mai cap llei espanyola l’ha blindat”, va avisar Nogueras. En aquest sentit, va recordar com l’any 2005 el PSOE i ERC ja van pactar que totes les pel·lícules exhibides a Espanya fossin doblades al català, i que no s’ha complert. El blindatge del català també va ser una de les condicions de Junts per a negociar. Tot i això, avui la seva portaveu va rebatre que no van demanar el blindatge del català perquè “és un dret reconegut pels tractats i convenis europeus” que l’Estat ha de complir.

 

Imatge principal de Míriam Nogueras a l'acte de Junts per Catalunya