"Indigència política i institucional". Així creu Junts per Sitges que es troba el municipi des de l'esclat de la causa judicial sobre la Taula del Tercer Sector Social Sitges-Garraf i la cooperativa LLEI 1918, en què la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola investiga la comissió de presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental per part del consistori de la ciutat del Garraf en l'adjudicació de subvencions i contractes menors des de 2017 fins al 2022. Una de les investigades és Aurora Carbonell, alcaldessa sitgetana i que va ser detinguda durant vuit hores el passat 21 de juny per aquesta trama. De fet, aquest dilluns havia de declarar davant el jutjat número 8 de Vilanova i la Geltrú, però la jutgessa ha decidit ampliar els fets investigats a l'any 2014 i la citació de la batllessa ha quedat suspesa sine die. Aquesta mateixa jornada, els juntaires han volgut denunciar la "paràlisi" que, a parer d'ells, travessa Sitges per aquesta causa: acusen Carbonell de "sotmetre" el municipi a aquesta situació i de condicionar el seu càrrec a l'evolució de la investigació judicial. "Això ha afectat com mai el dia a dia de Sitges", destaquen. Per això, Mònica Gallardo, la cap de l'oposició, ha demanat la dimissió de l'alcaldessa.

Gallardo, que també és la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, ha criticat que el govern municipal —format per Esquerra Republicana, Sitges Grup Independent i Verds En Comú Podem— no hagi sotmès a votació del ple un projecte de pressupostos per a aquest any o que la pròrroga que s'ha aplicat al contracte del servei de neteja viària hagi suposat un "sobrecost" d'un milió d'euros. A més d'aquestes carpetes, Junts retreu a Aurora Carbonell que el seu executiu no hagi presentat cap pla contra la regressió de les platges o que no hagi avançat en un projecte per municipalitzar les llars d'infants. En aquesta línia, Mònica Gallardo considera que l'alcaldessa està "deslegitimada" per seguir ocupant el càrrec i li ha demanat que "marxi cap a casa". També ha volgut adreçar un missatge als seus aliats al govern: "No blanquegin la seva actitud".

La cap de l'oposició sitgetana ha fet la roda de premsa acompanyada del secretari de Política Municipal de Junts, David Saldoni. El qui també és adjunt al secretari general dels juntaires ha apuntat que la situació a la ciutat és "insostenible" i que la victòria electoral del passat 28 de maig situa el seu partit en una "posició de lideratge per solucionar l'atzucac que viu" Sitges. "No pot quedar tot pendent de les solucions d'una persona després de tants mesos sense un horitzó clar", ha indicat el dirigent de Junts.

L'ampliació de les diligències de la causa, una "sorpresa" per a Aurora Carbonell

La decisió de la jutgessa d'ampliar la causa judicial i fer, en conseqüència, que s'estenguin fins a l'any 2014 implica que es revisaran més anys de l'alcaldia de Miquel Forns, de Convergència i Unió (CiU). Des d'aquesta perspectiva, a Junts no es mostren preocupats per aquest fet, ja que indiquen que Forns no té cap responsabilitat institucional ni orgànica al partit: "No tenim cap problema a l'hora de dir que s'investiga un període important en què ell era alcalde". En aquesta causa sobre les subvencions a la Taula del Tercer Sector Social Sitges-Garraf, la policia espanyola afirma que s'haurien malversat uns 600.000 euros, i en què s'investiga prop de 20 persones, entre les quals algun regidor i tècnics de l'Ajuntament. Aquest dilluns estava prevista la declaració de l'alcaldessa Aurora Carbonell i l'exbatlle Miquel Forns, però l'ampliació dels fets investigats ajorna aquesta citació. Per a Junts, aquest fet "eixampla la incertesa" a Sitges.

Al seu torn, Carbonell ha publicat un missatge a X (abans, Twitter) en què s'ha mostrat "sorpresa" per aquesta suspensió: "Finalment, avui no he pogut declarar, tal com estava assenyalat en un principi, atès que no m'han respost el recurs que he interposat. La declaració s'ha suspès perquè s'amplien les diligències a l'any 2014. Em sorprèn la suspensió perquè el 2014 jo no estava a l'Ajuntament".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!