L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell (ERC), ha comparegut aquest dijous davant la premsa, dues setmanes després de ser detinguda per la Policia Nacional espanyola en el marc d'una operació anticorrupció. Carbonell, que va ser emmanillada i traslladada a la comissaria de la Policia Nacional a Barcelona juntament amb regidors i tècnics del consistori, va passar gairebé vuit hores detinguda i ha denunciat haver rebut un tracte "vexatori" per part dels agents. "El que hem passat ens costarà d'assimilar", ha lamentat. Concretament, Carbonell ha criticat que els emmanillessin i els mantinguessin les manilles durant quatre hores malgrat que no van oposar resistència en cap moment i van entregar a la policia tota la documentació que demanaven. "No hi havia cap motiu perquè ens emportessin d'aquella manera, ens van tractar com a detinguts", ha reblat. 

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola investiga la comissió de presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental per part de l'Ajuntament de Sitges en relació amb la Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf i una cooperativa de la població en l’adjudicació de subvencions i contractes menors en el període entre 2017 i 2022, coincidint amb la segona legislatura de Miquel Forns, de CiU (2015-2019) i la primera de Carbonell. Entre els altres investigats hi ha Forns, el regidor Jaume Monasterio, l’exregidor Guillem Escolà, el secretari municipal i diversos tècnics així com també el responsable de la Taula del Tercer Sector i la seva parella. En quedar en llibertat, es preveia que declaressin els dies següents davant la jutgessa, però la citació dels investigats s’ha anat dilatant en el temps i ahir dimecres van tenir coneixement que quedava posposada sense data. 

Carbonell lamenta que l'operatiu policial ha estat "un cop molt dur" 

Carbonell ha explicat que estava fent una visita a diversos espais i va anar a l'ajuntament a esperar l'arribada de la policia, sobre la qual havia estat alertada. "Vam donar tot el que ens demanaven, i no ens vam negar a absolutament res", ha relatat. Per aquest motiu la va sorprendre l'operatiu i el tracte rebut, especialment pel fet que els emmanillessin. "Tinc fills, tinc una mare de 86 anys i no vull que em vegi emmanillada a la televisió per una cosa que ni tan sols sé", va dir als agents Carbonell. Més enllà de la seva situació personal, l'alcaldessa ha criticat que l'operació ha estat un "cop molt dur" que "ha fet molt mal a la política local, a la democràcia, als funcionaris i a la institució". 

Carbonell ha insistit en la seva innocència i ha garantit que a l’Ajuntament “se segueixen tots els protocols” a l’hora de concedir subvencions a les entitats “No he fet res dolent”, ha dit, preguntada per si considera que acabarà exculpada. Amb tot, ha anunciat la convocatòria d’un ple extraordinari per al pròxim 19 de juliol per acordar la creació d’una comissió informativa de caràcter especial per esclarir la relació amb la Taula del Tercer Sector. "Ho fem amb màxima voluntat de transparència i col·laboració", ha asseverat Carbonell, que ha recordat que “fa més d’un any i mig” que el consistori va encarregar una auditoria interna sobre aquests fets a petició de la interventora municipal.