La interventora de l’ajuntament de Sitges va alertar durant quatre anys seguits, del 2018 al 2021, que s’estaven fraccionant contractes amb les mateixes empreses i entitats, incomplint la llei de contractes del servei públic, ja que s’haurien d'haver fet licitacions amb procediments i concursos oberts. Una d’aquestes entitats és l’Associació Taula del Tercer Sector Social de Sitges-Garraf, a la qual se li va pagar uns 328.559 euros en aquests quatre anys per serveis de neteja i jardineria, inclosos 45.000 euros anuals per un conveni, segons un informe de la Intervenció General de l'Ajuntament de Sitges al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Per aquesta contractació, l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell (ERC) va ser detinguda dimecres arran d'una investigació judicial, iniciada el maig del 2022, en la qual s’investiga si va cometre els delictes de prevaricació, falsedat documental i malversació en els contractes i convenis amb aquesta associació i una cooperativa, que sumarien uns 600.000 euros entre els anys 2017 al 2022.

La titular del jutjat d’instrucció 8 de Vilanova i la Geltrú, que dirigeix la investigació, havia de prendre declaració a l’alcaldessa republicana aquest divendres, però finalment s’ha suspès, sense que hi hagi nova data. Hi ha un total de 13 persones investigades: l’alcaldessa, 8 regidors, com ara Jaume Monasterio (ERC), i exregidors i 4 particulars, que són membres de la mateixa família. L’exalcalde Miquel Forns (CiU) també és una de les persones investigades.

 La policia espanyola és qui va rebre els informes sobre possibles pagaments duplicats a la Taula del Tercer Sector pels mateixos serveis i dimecres va fer escorcolls en dependències municipals i va detenir regidors i tècnics municipals, a més de la batllessa. Els 11 detinguts es van negar a declarar en dependències policials, a la comissaria de la Verneda de Barcelona. Van quedar en llibertat a la nit, en acabar les diligències policials, i van rebre la citació judicial per aquest divendres, la majoria han estat suspeses. 

Una família implicada

En la investigació, la policia detalla que el responsable de l’Associació Tercer Sector, Juan Carlos Nicolás, va crear juntament amb la seva dona Maria Mercedes Pradanas, i els seus dos fills, Blanca d'Apis i Adman de Catlo, la cooperativa Llocs, Espais i Indrets (LLEI) 1918, l'any 2019, amb la qual exercien com a proveïdors de serveis, a través de contractes menors de 15.000 euros, per a l'Ajuntament de Sitges, tot i que haurien fet serveis que s'havien concedit a l'associació o es barrejaven els diners que rebien i se n'haurien beneficiatLa policia sosté que la família, fins i tot, hauria usat per a despeses personals els diners públics rebuts. L'empresari i la seva dona són els únics investigats que continuen detinguts i passaran aquest divendres a disposició judicial.

L’Ajuntament de Sitges va emetre un comunicat en el qual descarta qualsevol irregularitat penal, tot i admetre que van paralitzar unes adjudicacions a l’entitat en veure algunes disfuncions.

Atestat en elaboració

La policia espanyola segueix acabant l’atestat que espera la jutgessa d’instrucció 8 de Vilanova i la Geltrú amb relació a la ràtzia anticorrupció que agents de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) van fer aquest dimecres a l’Ajuntament de Sitges. Quan l’atestat estigui acabat, els investigats seran citats davant de la jutgessa per interrogar-los, si no s'acullen al seu dret de no fer-ho. L’atestat que presentaran els investigadors especialitzats en delictes econòmics i financers de la policia inclou les investigacions que s’han fet els darrers mesos, des de 2022, i que es van iniciar arran d’una denúncia anònima que va rebre el jutjat de Vilanova i la Geltrú i que la magistrada va encarregar a la Policia Nacional i la seva brigada especial per aquest tipus de delictes. 

Diners sense control ni justificació

Nicolás, molt conegut a Sitges i a la comarca del Garraf, lidera l’associació i la cooperativa, presumptament destinada a objectius socials i de reinserció, juntament amb la seva dona i els dos fills. Entre altres coses, durant el temps que l’Ajuntament de Sitges ha atorgat ajudes i contractes, alguns, segons les investigacions de la policia, pels mateixos serveis, que cobraven per duplicat, amb convenis i amb adjudicacions contractuals, per ajudar persones vulnerables de la vila, neteges de platges o altres serveis municipals. Quan la Policia Nacional va entrar a les oficines municipals i a l’Ajuntament de Sitges, també van entrar en quatre pisos on viuen les persones que han liderat aquesta entitat i la cooperativa paral·lela.

76cbda85 730b 4b93 84ce a0ef0fd68fa2
Jaume Monasterio (ERC), detingut durant la ràtzia anticorrupció a l'Ajuntament de Sitges / Gemma Sánchez

Entre els detinguts i investigats, a més de l’alcaldessa actual i els responsables de l’entitat, també hi ha regidors, exregidors i tècnics municipals. La Policia Nacional té documentació sobre diversos acords anuals i contractes menors que podrien arribar a un volum total de diners no controlats de 600.000 euros. Tot això, ara, s’haurà de provar.

Entre la documentació intervinguda, els investigadors de la UDEF també busquen si els responsables del consistori van rebre pagaments en metàl·lic o en espècies per evitar controlar els diners que rebia aquesta entitat i no demanar explicacions sobre els acords i serveis que, presumptament, oferia l’entitat al consistori.

L'Ajuntament de Sitges diu que ja ho va investigar

Des de l’Ajuntament de Sitges s’insisteix que les subvencions i contractes signats amb l’entitat sota sospita “ja havien estat analitzats internament” quan van detectar possibles irregularitats externes. El govern municipal va paralitzar les subvencions i va ordenar revisar els expedients i fins i tot va iniciar el procediment administratiu per tal d’intentar rescabalar els diners dels “ajuts que no estaven plenament justificats”.

El mateix consistori assegura que els informes jurídics interns, alhora, descarten responsabilitats administratives i penals per part dels tècnics i regidors municipals en la mala gestió per part de l’entitat dels diners atorgats per l’Ajuntament de Sitges. L’equip d’Aurora Carbonell, en un comunicat, assegura que es posa a disposició de la justícia per explicar tot el procediment. Des d’Esquerra, el partit de l’alcaldessa Carbonell, també s’ha tancat files amb la regidora i s’ha assegurat que el partit té “ple compromís” amb la gestió correcta dels recursos públics i contra la corrupció.

Operatiu desproporcionat

Tots els partits que formen part del govern de Sitges, i també Junts, que va quedar apartat pel pacte que va fer Carbonell amb Sitges Grup Independent i Verds – En Comú Podem i Guanyem Sitges, han demanat respectar la “presumpció d’innocència” però han demanat que des de l’ajuntament es col·labori amb la justícia per aclarir els fets. Alhora, però, la majoria de partits han coincidit en qualificar que l’operatiu policial, amb agents entrant a les dependències municipals, “va ser del tot desproporcionada”. L'alcaldessa Carbonell va ser extreta de l'edifici central de l'Ajuntament de Sitges emmanillada, encotxada en un vehicle logotipat de la Policia i escortada fins a Barcelona per una furgoneta de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP).