L'alcaldessa de Sitges (ERC), Aurora Carbonell, ha quedat en llibertat a l'espera que la cridi la jutgessa. Després d'unes vuit hores detinguda en una operació anticorrupció a l'Ajuntament del Garraf, Carbonell ha sortit de la comissaria de la Verneda (Barcelona). També han quedat en llibertat els altres dos detinguts que fins a les 21.45 hores aproximadament declaraven i ja està tothom fora de la comissaria. Ara, estan a l'espera de ser cridats per la jutgessa —qui fixarà la seva situació processal. Això podria ser aquest mateix divendres.

La Policia Nacional, sota la batuta de la UDEF (Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals), ha dut a terme aquest dimecres una operació anticorrupció contra diversos càrrecs electes, tècnics i responsables d'entitats a Sitges. Els agents han accedit a diverses dependències municipals i habitatges, tot detenint onze de les tres persones investigades i imputades pel jutjat número 8 de Vilanova i la Geltrú —qui ha dirigit la investigació. Entre els detinguts hi havia l'alcaldessa republicana, traslladada a la comissaria de la Verneda cap al migdia. A continuació, les imatges de la detenció:

 

A banda de Carbonell, entre els detinguts també hi havia altres regidors, tècnics municipals de l'ajuntament i persones relacionades amb les cooperatives i entitats que, presumptament, van rebre les subvencions fraudulentes que investiga la policia. Tots ells han estat interrogats a la comissaria, amb la presència dels seus advocats. La majoria dels detinguts han quedat en llibertat a l'espera de ser citats pel jutjat de Vilanova i la Geltrú, tot i que a la tarda es preveia que quatre d'ells passessin la nit a la Verneda. Era el cas de l'alcaldessa, a qui la família li havia entregat una bossa de roba. Tanmateix, aquest dimecres al capvespre ja ha quedat en llibertat.

L'operació anticorrupció a Sitges

Carbonell, que just acaba de renovar el càrrec, va liderar el govern municipal de l'etapa 2019-2023 —que es troba dins del període que investiga el jutjat d'Instrucció número 8 de Vilanova i la Geltrú, del 2017 al 2022. Entre el 2017 i el 2019 l'alcalde va ser Miquel Forns (CiU), qui no consta que hagi estat detingut aquest dimecres.

No s'han conegut gaires detalls de l'operació policial, però sí que se sap que s'acusa els detinguts dels delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental en l'adjudicació de subvencions i contractes menors en els dos últims mandats (entre el 2017 i el 2022). Concretament, s'investiga l'actuació de l'Ajuntament de Sitges respecte de la Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf i una cooperativa. Entre els espais escorcollats del consistori hi ha l'Àrea de Promoció i Territori, situada en un edifici de la zona de Pruelles; i el Departament d'Informàtica, al carrer Nou. La detenció de l'alcaldessa s'ha produït a l'edifici central de l'ajuntament, on al migdia han entrat agents de la Policia Nacional (alguns de paisà i altres uniformats).