Junts per Catalunya ha publicat un comunicat en el qual afirma que és necessari un ple extraordinari al Parlament per "instar el Govern a oferir un pla d'acció per al foment de la llengua catalana". Aquesta sol·licitud, però, no s'ha registrat encara formalment. La decisió de la formació arriba després de la publicació de l'Enquesta de Joventut de l'Ajuntament de Barcelona de 2020, que posa de manifest que l'ús habitual del català entre els joves ha caigut set punts des del 2015 i se situa per sota del 30%. Aquestes xifres "preocupen" al partit que encapçala Carles Puigdemont, "atesa la transcendència que té per Catalunya i el conjunt dels seus ciutadans".

Des de Junts, expressen que "sense nació no hi ha independència i sense llengua catalana, a Catalunya, no hi ha nació". En aquesta línia, el partit manifesta que "cal dotar-nos d'un estat propi que permeti acabar amb regulació adversa i faciliti la presència del català amb institucions que la protegeixin, com a pròpia; també de l'occità, propi de la Vall d'Aran". Una de les problemàtiques que assenyalen, justament, és que "el català topa amb els condicionaments d'un estat que li és advers, que s'afegeixen als greuges lingüístics històrics, amb els mitjans de comunicació d'abast estatal".

"El foment del català demana el compromís de tot el Govern"

Junts per Catalunya defensa, davant les dades alarmants sobre l'ús habitual del català, que el "foment de la llengua catalana (i de l'occità i la llengua de signes catalana) demana el compromís de tot el govern, amb les seves conselleries, les administracions locals i el conjunt de la societat i també recursos forts per a les polítiques transversals que l'apliquen sectorialment". En aquesta línia, sostenen que "l'aplicació de la política lingüística va més enllà del Departament de Cultura i és responsabilitat del conjunt del Govern i de totes les administracions".

Una de les claus que també apunta el comunicat de Junts és que cal "impedir que l'actualització de Llei de l'audiovisual espanyola no buidi de competències el Consell Audiovisual Català i margini la producció i distribució de continguts en català, i aprovar la nova Llei catalana perquè apliqui garanties clares per a la llengua pròpia del país".

Altres línies de treball que valora positivament la formació independentista són "les accions que té previstes la Secretaria de Política Lingüística per fomentar el català entre els joves a les xarxes socials, entre d'altres", i també apel·len a "garantir que el sistema educatiu respongui plenament als reptes actuals de l'aprenentatge i l'ús de la llengua pròpia del país" o que "l'augment del 2% del pressupost de Cultura permeti noves accions i eines". D'altra banda, posen sobre la taula que s'asseguri el Pacte Nacional per la Llengua "amb el consens i determinació de tots els partits, institucions i entitats de la societat civil", així com que la CCMA, "creada per llei perquè sigui un instrument per a la promoció de la llengua i cultura catalanes, actuï plenament amb aquesta missió, segons consta en el Pacte de Govern".

Per debatre aquestes qüestions, el partit considera que és "necessari" celebrar un Ple extraordinari al Parlament per tal que el Govern dissenyi un pla d'acció de foment del català i que se'n faci seguiment d'aquest durant aquesta legislatura.

 

Imatge principal: Jordi Sànchez, secretari de Junts, en una entrevista amb ElNacional.cat.