No hi ha hagut noves reunions entre els grups que conformen la majoria independentista del 52% -ERC, Junts i CUP- des del debat a la totalitat dels pressupostos celebrat aquest dilluns i on el Govern presidit per Pere Aragonès es va veure obligat a tramitar els comptes amb l'ajuda dels comuns. La CUP, sòcia prioritària de l'Executiu aquesta legislatura, finalment va decidir esmenar a la totalitat els pressupostos perquè consideren que no suposaven un "gir a l'esquerra". Avui, però, a la comissió d'Acció Exterior, el diputat de Junts Francesc de Dalmases ha aprofitat la seva intervenció per interpel·lar als anticapitalistes, en el marc també dels desacords que Junts té amb ERC per haver pactat amb els comuns.

"Us trobem molt a faltar. Sabem que la política és assumir contradiccions enormes, i sovint hem reconegut les contradiccions que ha hagut d'assumir la CUP per participar del procés d'autodeterminació de Catalunya. Però ens agradaria molt que possessiu en valor també les profundes contradiccions que li ha tocat assumir a ERC, a Junts i a altres formacions presents", ha declarat el diputat de Junts, obrint la porta a que, el 23 de desembre, quan està prevista l'aprovació definitiva, la CUP encara pugui canviar de parer.

En aquest sentit, ha avisat als cupaires que, només partint de la convicció que s'hauran d'assumir contradiccions per "l'assemblea superior que és l'assemblea de l'independentisme", es podrà avançar. És des d'aquesta posició que Dalmases, defensant que la majoria absoluta del 52% és un "mandat democràtic molt clar", ha demanat als anticapitalistes que s'ho repensin: "Ens agradaria que ens tornéssim a seure ERC, CUP i Junts per parlar". 

"Aplanament" de la Generalitat

La intervenció de Dalmases s'ha produït després que el diputat de la CUP Carles Riera hagi criticat, un cop més, que els pressupostos són continuistes i que consagren "l'aplanament de la Generalitat davant l'Estat", perquè considera que corresponen de moment, a un mandat del Govern en el quan no observen ni detecten "cap passa ferma, clara ni decidida" en el camí cap a l'autodeterminació. A més, Riera ha afegit que la seva esmena a la totalitat no és només al pressupost, sinó que és a l'acció del Govern en conjunt en aquest inici de mandat, a les seves prioritats estratègiques i a la falta d'una acció decidida cap a la independència.

Per aquesta qüestió en concret, el diputat de Junts ha demanat a Riera que tingui "cura de les paraules" i que no descrigui l'acció del Govern com "aplanament", tenint en compte la repressió que han viscut i viuen diversos líders independentistes.

"No parleu d'aplanament sabent el que significa per a les persones que estan a Exterior el que és tenir una espada de Damocles a sobre. D'aplanament, cap", ha reivindicat, i ha defensat que la sola existència de la Conselleria d'Acció Exterior ja és una aposta "potent, valenta i desacomplexada". Sigui com sigui, ha reiterat l'oferiment als cupaires: "Us trobem a faltar. Volem parlar i ens volem posar d'acord".

La diputada d'ERC Meritxell Serret no ha entrat en aquesta qüestió en la seva intervenció. Ha defensat que el projecte de pressupostos és bo, ha agraït la feina que han fet amb Junts, la qual ha descrit com a molt "productiva", i també ha aprofitat per agrair als comuns la seva abstenció.